Van koopwoning naar huurappartement? Dat kan!

Veel senioren met een koopwoning willen kleiner wonen. Bijvoorbeeld in een appartement. Maar kun je dan je huis verkopen en gaan huren bij JOOST? Ja, dat kan. We vertellen je graag hoe dat gaat. 

Inschrijftijd is cruciaal

Ons belangrijkste advies: schrijf je in voor een huurwoning. Daar hoeven je huurplannen echt nog niet concreet voor te zijn. Het nut van inschrijven: hoe langer je staat ingeschreven, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor een huurwoning zodra je die stap wél wil zetten. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor senioren met een koopwoning. Inschrijven doe je eenvoudig via www.woonserviceregionaal.nl. Je inschrijving verleng je één keer per jaar (á 10 euro per keer). Val je nog niet in de categorie ‘senior’? Ook dan is het slim om je bij JOOST in te schrijven. Zo bouw je jaren op. Wie weet komen die straks, als je ouder bent, heel goed van pas.

Jouw inkomen bepaalt je kansen

De woningen die JOOST verhuurt, moeten altijd passen bij het inkomen van onze huurders. Dat betekent dat de huurprijs aansluit bij jouw inkomen. Zo houden we wonen voor iedereen betaalbaar. Veel huiseigenaren denken dat hun inkomen te hoog is. Maar met jouw pensioen of AOW kom je waarschijnlijk uitstekend in aanmerking voor een vrijkomende huurwoning die geschikt is voor senioren. 

Bekijk de tabel hieronder als PDF. 

Vraag een inkomensverklaring aan

‘Maar de overwaarde van mijn woning dan?’ horen we vaak. Goed nieuws: die is niet van invloed op jouw huurkansen. Zelfs jouw groeiende vermogen – bij de verkoop van je woning – speelt geen rol op het moment dat je gaat huren. Want stel dat je nú wil gaan huren, dan kijken we naar jouw inkomen van een jaar geleden, toen je waarschijnlijk alleen je pensioen en AOW ontving. We vragen hiervan wel bewijs in de vorm van een inkomensverklaring van de Belastingdienst. Daar staat namelijk jouw inkomen op van het vorige jaar. Met die verklaring kunnen we je een woning aanbieden die bij dat inkomen past.

‘Moet ik de verhuisdozen al klaarzetten?’

Nee. Zodra je bent ingeschreven, gebeurt er niets dat je niet wil. Naast een – helaas – lange wachttijd bepaal je helemaal zelf óf je op ons aanbod reageert en wanneer. Inschrijven is wel belangrijk. Want hoe langer je bent ingeschreven, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt zodra je daar klaar voor bent. En ‘er klaar voor zijn’ kan zomaar snel gebeuren. Bijvoorbeeld als je minder mobiel raakt. Of als je partner komt te overlijden en je financiële armslag plots minder wordt.

Schrijf je in voor jouw toekomst

Ons advies: neem die eerste stap en schrijf je in bij JOOST. Ga hiervoor naar www.woonserviceregionaal.nl. Dit is het platform waarop wij al onze huurwoningen aanbieden. Wil je meer informatie over ‘van kopen naar huren’? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400.

Echtpaar Van der Linden verhuisde naar een huurappartement

Corry (77) en Freddy (78) van der Linden wonen in een huurappartement van JOOST in De Rentmeester. “Met een balkon en het mooiste uitzicht van Boxtel”, vinden ze. Het is nog maar een jaar geleden dat ze hun koopwoning van de hand deden. Met een gerust hart, want dit huurappartement ‘stond’ al op ze te wachten. Ze konden er zó in. 

Lees hier het hele interview.