Sleutels in handen van de volgende STEK'ers

Het klussen kan beginnen voor de bewoners van de eerste 28 woningen van STEK fase 2. Zij kregen gisteren de sleutel van hun nieuwe, energiezuinige woning. Niet alleen de woning is nieuw bij STEK, ook de manier van leven. Bewoners vormen een hechte gemeenschap waarin samen leven met elkaar én de natuur centraal staat. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Bewuste keuze voor STEK 

Geen traditionele rijtjeshuizen maar woningen gelegen aan erven omgeven door veel groen. Dat is STEK. Ieder erf vormt een eigen gemeenschap waar bewoners hun steentje aan bijdragen. Die manier van leven moet bij je passen. Om daarachter te komen gingen de toekomstige bewoners de afgelopen maanden op STEK reis. Jessie van Tilburg koos heel bewust voor STEK: “Een nicht van mij woont in fase 1, dus ik kende het al een beetje. Contact met de mensen om je heen spreekt me echt aan. Dat is belangrijk voor mij en geeft me een goed gevoel. Dat aspect van STEK gaf voor mij de doorslag. Ik heb er zin in om daar ook zelf moeite en energie in te gaan steken.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Op de foto: Jessie van Tilburg (rechts) en Lieke van der Veen, woonmakelaar bij JOOST

Compact en duurzaam 

Ook duurzaamheid is een belangrijke pijler van STEK. Daarom kozen we voor energiezuinige houtbouw woningen. Grotendeels zelfs biobased. De impact op het milieu is ook kleiner doordat de woningen compact zijn. Voor bewoners betekent dit wel ontspullen én slim inrichten. Geen probleem voor Liza van de Rijdt en Alexander den Otter: “Rond 5 mei willen we verhuizen en daar verheugen we ons enorm op. Een nieuw, energiezuinig en warm huis in een fijne buurt met fijne buren. Alles schoon en fris. Heerlijk! Een groene en sociale buurt waarin we onze ecologische voetafdruk flink kunnen verkleinen. Dat vinden we belangrijk.” Alexander is zzp’er. Hij heeft in zijn agenda extra tijd vrijgemaakt voor de klussen. “Wat we als eerste gaan doen? Elkaar een zoen geven! En heel blij zijn! De eerste echte klus is het voorlijmen en schilderen van de muren, in de kleur Latte Ice. En natuurlijk de twee kinderkamers, die moeten op tijd klaar zijn. Lexi krijgt een echte meisjeskamer met veel roze. Ik ga een prachtige bubbel creëren voor ons gezin.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Op de foto: Liza van de Rijdt en Alexander den Otter (rechts) en Lieke van der Veen van JOOST

Ook Jessie wil al snel verhuizen, over een kleine twee weken. “Dat klinkt ambitieus maar ik krijg goede hulp”, wijst ze lachend naar haar moeder en bonusvader die in het huis al aan de slag zijn gegaan. Jessie kijkt nog eens goed rond en concludeert dan: “Een eigen leven opbouwen samen met mijn twee hondjes. Ik kijk er echt naar uit.” 

STEK groeit nog door 

STEK is een samenwerking van woningcorporaties Zayaz en JOOST, fabrikant Barli en gemeente ‘s-Hertogenbosch. In totaal bouwen we 200 woningen verdeeld over 12 erven. 70 woningen zijn van JOOST. In april 2023 kregen de eerste STEK’ers de sleutel van Zayaz. De 28 woningen die we nu opleverden zijn de eerste STEK woningen van JOOST. Nog voor de zomer zijn ook de overige 63 woningen van fase 2 klaar. Dit zijn  zowel woningen van Zayaz als JOOST.  

De laatste 80 woningen van fase drie hopen we zomer 2025 op te leveren. Helaas later dan gepland door vertraging in de aanleg van elektra, riolering en water. Het belangrijkste verschil met fase één en twee is dat de woningen van fase drie permanent op deze locatie blijven staan. De woningen van fase één en twee verhuizen binnen 8 tot 15 jaar naar een andere plek in ’s-Hertogenbosch. Dit is mogelijk doordat de woningen modulair - en circulair - gebouwd zijn. Het voordeel van deze manier van bouwen is dat het een stuk sneller gaat.  

Verplaatsbare woningen op tijdelijke locaties is één van de oplossingen om de woningnood aan te pakken. Met de gemeente 's-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties hebben we hierover afspraken gemaakt. De 200 erfwoningen in STEK zijn bijna de helft van de in totaal 500 verplaatsbare woningen die we samen in 's-Hertogenbosch plaatsen.