Interview met huurder: Truus van Trigt is blij met haar nieuwe ventilatiesysteem

Veel huurders van JOOST hebben hem al in huis: een balansventilatiesysteem met WarmteTerugWinning (WTW). Daarmee ventileer je niet alleen je hele huis, het blijft binnen ook aangenaam op temperatuur. Zo houd je schimmel, vocht en tocht buiten de deur. Het scheelt ook stookkosten. Truus van Trigt-Schalks (76) heeft het systeem inmiddels in haar voorraadkast hangen. “Ik ben er erg blij mee”, lacht ze.

Truus vertelt: "Je moet met je tijd meegaan, toch?"

In haar huiskamer – met de slagroomsoesjes binnen handbereik – vertelt Truus over het groot onderhoudsproject van afgelopen jaar. Toen vernieuwde JOOST ‘haar’ woongebouw en de appartementen Kasteelzicht in Boxtel. “Het is hier zó modern geworden. Alsof ik in een nieuw huis woon.” JOOST liet alle appartementen ook isoleren. “En omdat isoleren niet zonder ventileren kan, kregen alle huurders er ook een ventilatiesysteem bij”, vertellen opzichter Jos van den Broek en projectleider Rik Verboven van JOOST. Dat van Truus hangt in haar voorraadkast, netjes tegen de muur. Erboven zitten de aan- en afvoerbuizen. In haar hal is het plafond verlaagd. De knop om het systeem harder of zachter te zetten, zit in haar badkamer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

‘Genoeg ruimte over’

“Het hangt me niks in de weg”, verzekert Truus. “Ik heb wat minder plankruimte voor mijn potjes en blikken. Maar er blijft genoeg ruimte over. Dat heeft de timmerman netjes in orde gemaakt.” En het geluid? “Het zoemt alleen een beetje. Als ik mijn voorraadkast dicht doe, hoor ik zelfs helemaal niks. Het is in ieder geval een hele verbetering ten opzichte van mijn oude ventilatieroosters in de ramen. Die stonden altijd open voor frisse lucht. Maar via die dingen kwam er ook een hoop verkeerslawaai mee naar binnen. Dat heb ik nu niet meer.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Opzichter Jos van den Broek, bewoonster Truus van Trigt en projectleider Rik Verboven. "Balansventilatie voert vervuilde lucht af, maar voert ook verse lucht aan. Een warmtewisselaar in het systeem draagt de warmte van de vervuilde lucht over aan de binnenkomende, verse buitenlucht. Deze is dan lekker op temperatuur als die je huis instroomt. Zo hoef je maar weinig bij te stoken. En dat ga je merken in je portemonnee."

Moderne installatie

Truus is tevreden met haar moderne installatie. “Je moet ook een beetje met je tijd meegaan”, vindt ze. “Er kan technisch nu zóveel. Daar heb ik zelf geen verstand van. Heel fijn dat JOOST dat wel heeft en regelt dat we daarvan kunnen profiteren. Ja, je hebt wel twee weken werklui over de vloer. Maar och, die zijn allemaal vriendelijk. En is er een keertje wat tijdens de bouw? Dan kun je dat gewoon aangeven, dan lossen ze het op.” Ondertussen krijgt ze nog een tip van Rik en Jos. Die adviseren haar de ventilatie op een andere stand te zetten. “Dan ventileert het systeem nóg beter.”