Wim en Toine Stevenaar wonen in het nieuwe Alexanderven in Rosmalen

“36 jaar heb ik lesgegeven op de basisschool die hier heeft gestaan”, lacht Wim Stevenaar (75). Samen met zijn vrouw Toine (75) woont hij in het nieuwe woongebouw ‘Alexanderven’ in Rosmalen. Een naam die hij zelf bedacht heeft, met het oog op zijn oude werkplek.

Vijftien jaar geleden besloot Wim met vervroegd pensioen te gaan. Zijn vakantiehuis in Frankrijk lonkte: hij besloot er samen met zijn vrouw permanent te gaan wonen. Jaren genoten ze van een heerlijk uitzicht op de Pyreneeën, maar uiteindelijk kwam er door revalidatie na een heupoperatie van Toine een eind aan het avontuur. “De gezondheidszorg was daar niet super”, vertelt Toine. “Ik zei tegen Wim: hier wil ik niet oud worden.” Het stel kwam terug naar Nederland, waar ze zagen dat basisschool ’t Ven werd afgebroken voor nieuwbouw. “Jaren heb ik daar lesgegeven”, zegt Wim, “toen ik het zag zei ik meteen: hier ben ik begonnen, dus hier wil ik ook wel eindigen.”

Herinneringen aan vroeger

Wim heeft prachtige herinneringen aan zijn werk als leraar. Eén in het bijzonder. “Ik reed iedere dag op de brommer naar mijn werk. Leerlingen wilden dan altijd achterop om over het schoolplein te crossen. Ik heb het één keer toegezegd, maar vervolgens wilde de hele klas achterop”, lacht hij. Ook denkt hij met plezier terug aan het Rosmalen van vroeger. “Het was echt een boerendorp, heel anders dan nu.” De prijsvraag over de naam van het nieuwe woongebouw was voor hem appeltje eitje. “Een mix van bassischool ’t Ven en het fort Alexander dat hier vroeger stond. Alexanderven!”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wim en Toine voelen zich in hun appartement meer dan thuis.

Van Frankrijk naar Rosmalen

De plannen waren rond, maar toen bleek dat het stel op de geplande kijkdag niet in Nederland kon zijn. “Vervelend, want wij zagen ons hier best wonen”, aldus Toine. “Op een later moment, toen we wél in Nederland waren, mochten we van JOOST alsnog komen kijken. Heel joviaal!”, vertelt Wim. En zo verhuisden Wim en Toine naar Rosmalen. De woning in Frankrijk is nu te huur als vakantiehuis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het nieuwe, maar vertrouwde uitzicht: de Raadhuisstraat.

Alles wat we nodig hebben past erin

Hoe ze het hier vinden? De twee kijken elkaar glimlachend aan. “Ontzettend fijn, want we hoeven geen tuin meer te onderhouden”, zegt Toine. Wim: “Alles is gelijkvloers, daar zijn we zo blij mee. Het huis is compact, maar alles wat we nodig hebben past erin. En om te winkelen hoeven we niet meer met de auto. We kunnen gewoon te voet.” Maar stiekem laat woongebouw Alexanderven ook Wim zijn lerarenhart weer kloppen. “We wonen boven groep 6. Is dat niet leuk?”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vroeger een basisschool, nu hun nieuwe woning!

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine zomer 2023.