Welkom bij het Eetpunt

Het Eetpunt in Elisabethsdael in Boxtel is méér dan een plek om lekker te eten. Het is vooral een plaats van ontmoeting. Met leuke activiteiten en heerlijke koffie. Dat mag iedereen weten. Want álle ouderen in Boxtel zijn hier van harte welkom.

Het Eetpunt is gevestigd in Elisabethsdael, een woongebouw met appartementen speciaal voor senioren. Hier namen wij enkele jaren geleden het voortouw om de ontmoetingsruimte te behouden, inclusief een aanbod van ‘eten en activiteiten’. Zo willen we voorkomen dat ouderen vereenzamen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Gezellig koffiedrinken in het Eetpunt. Marijke Romijnders (staand) zorgt dat alles op rolletjes loopt.

Koken voor heel veel mensen

Om de maaltijdservice en de activiteiten te coördineren, huurden wij Stichting Broodnodig uit Schijndel in. Marijke Romijnders is van Broodnodig. Ze houdt elke dag het Eetpunt draaiende, samen met 26 vrijwilligers en enkele stagiaires. “We doen dit voor alle ouderen in Boxtel”, vertelt ze. “Die kunnen hier tussen de middag warm eten. We koken op dit moment voor zo’n vijftig mensen per dag. We doen ook aan maaltijdbezorging aan ouderen die hier niet kunnen komen.”

Iedereen kan meedoen

Wil je alleen koffie drinken bij het Eetpunt? Of meedoen aan een activiteit? “Dat kan allemaal”, gaat Marijke door. “Elke dag zijn er activiteiten. Zoals gym, sjoelen en koersbal. Daar kun je zo bij aansluiten. Dus loop gewoon eens binnen. Dat is helemaal gratis.”

Onmisbare vrijwilligers

Zonder vrijwilligers zou het Eetpunt dit allemaal niet kunnen doen. Zo is Alex (63) een onmisbare vrijwilliger. Terwijl hij de pannen schoonmaakt, vertelt hij: “Ik werk vooral in de keuken. Maar ik zet bijvoorbeeld ook de tafels klaar als er een activiteit is. Of ik help mee bij het serveren.” En lachend: “Ik ga met dit werk door tot ik niet meer kan.” Ook stagiaire Danique (net 18) werkt bij het Eetpunt. Vanuit het La Salle-buurtproject doet ze er werkervaring op. “Ik maak vaak de appelmoes en toetjes klaar. Ook werk ik in de spoelkeuken. En soms sta ik achter de bar. Het is superleuk, met aardige collega’s en lieve gasten. Ik maak graag mensen blij. Hier lukt dat heel goed.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Marijke Romijnders (links) krijgt in de keuken hulp van stagiaire Danique (midden) en vrijwilliger Alex.

‘Zo blijven we fit’

Ondertussen zit een 94-jarige bewoonster van Hoogheem tevreden aan tafel. Ze heeft net gegeten. “Vooral de monchou met kersen is heel lekker. Ik kom hier twee keer per week eten. Dan hoef ik zelf minder boodschappen te doen. En met mijn wandelingetje van thuis naar hier krijg ik meteen wat beweging.” Ook twee vriendinnen (83 en 84 jaar) uit Selissen komen graag naar het Eetpunt. Niet om te eten, maar om te sporten. Dat sluiten ze dan af met een kopje koffie. “We zijn beiden mantelzorger voor onze mannen. Dus we moeten fit zijn. Zo’n gymuurtje helpt daarbij. En het is hier ook nog eens heel erg gezellig.”

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine zomer 2023.