Welkom bij Seniorenvereniging HEVO

In een mooi appartement wonen, is erg fijn. Maar het is nog fijner wonen als er in de buurt wat gezelligs te doen is. In Rosmalen zorgt Seniorenvereniging HEVO daarvoor met allerlei activiteiten. De meeste vinden plaats in verenigingsgebouw De Ontmoeting aan de Tulpstraat. Sinds maart heeft HEVO een nieuwe algemene ontmoetingsruimte in woongebouw Alexanderven. Dat is het seniorengebouw van JOOST aan de Raadhuisstraat in Rosmalen.

Tekst gaat verder onder de foto'. 

“De naam ‘De Ontmoeting’ op ons gebouw zegt precies wat we doen: activiteiten organiseren waarbij mensen elkaar ontmoeten”, vertelt HEVO-voorzitter Carel van den Heuvel. “Je moet dan denken aan koffie drinken, met elkaar sporten, dansen of zingen… We organiseren ook uitstapjes en reizen. Zo blijf je een beetje onder de mensen. Belangrijk, want op latere leeftijd verlies je steeds meer familie en vrienden om je heen. Dan is het fijn als je dicht bij huis aanspraak en gezelligheid vindt.”

Ledenvoordeel

Maar HEVO doet méér. Zo heeft ze ouderenadviseurs die persoonlijk bij mensen langsgaan. Bijvoorbeeld om een luisterend oor te bieden als daar behoefte aan is. Ze geven ook voorlichting, helpen mensen bij het doen van de belastingaangifte. En bij het aanvragen van huursubsidie of Wmo-voorzieningen. “We zijn ook lid van het Seniorenplatform in Den Bosch. Daar komen we op voor de Rosmalense senioren als de gemeente bezig is met beleid maken”, voegt Carel toe. Tot slot biedt HEVO haar leden ledenvoordeel, zoals korting in zo’n vijftig winkels in de omgeving.

Onmisbare vrijwilligers

De HEVO-organisatie draait volledig op vrijwilligers. “We hebben er 300”, vertelt Carel. “Van ouderenadviseurs en gastvrouwen tot een technische dienst en bezorgers van ons verenigingsblad.” Zijn eigen functie, die van voorzitter, doet hij ook vrijwillig. “Het is ontzettend leuk om te doen. HEVO is een fijne club met vrolijke mensen. Dat we met elkaar iets kunnen betekenen voor alle ouderen in Rosmalen, geeft veel voldoening.” Zijn voorzitterschap zit er na zes jaar wel bijna op. Eind maart draagt hij de voorzittershamer over aan Frank van Beers, voormalig burgemeester van Boxtel en voormalig bestuursvoorzitter van Cello. “Ik laat HEVO in vertrouwde handen achter. Ikzelf blijf natuurlijk lid.”

De grootste van Nederland

Met 2.850 leden is HEVO de grootste seniorenvereniging van het land. Vorig jaar nog vierde ze haar zeventigjarig bestaan. “Met zoveel leden en activiteiten is ons verenigingsgebouw niet altijd groot genoeg. We praten toch over zo’n 900 mensen per week die we op onze activiteiten zien. Daarom huren we er al diverse ruimtes bij, zoals in Kindcentrum ’t Ven en in het parochiecentrum.”

Gemakkelijk bereikbaar

HEVO maakte ook afspraken met JOOST over het nieuwe woongebouw aan de Raadhuisstraat. “Daar huren we de gemeenschappelijke ruimte en nog een zaaltje daarachter. Ideaal, want het is recht tegenover De Ontmoeting. Dus gemakkelijk te bereiken.” Ook de nieuwe bewoners van het woongebouw kunnen hier - én aan de overkant - terecht voor HEVO-activiteiten. “Iedereen is welkom. Voor sommige activiteiten hoef je niet eens lid te zijn.” HEVO blijft vol energie doorgaan met wat ze al zeventig jaar doet. “Regelmatig meedoen aan iets leuks geeft structuur aan de dag. En dat helpt weer om bijvoorbeeld gezondheidsklachten te voorkomen. Zo dragen we ook een beetje bij aan het uitstellen van zorg.”

Meer weten over HEVO in Rosmalen?

Kijk dan op de website: hevorosmalen.nl.

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine voorjaar 2023.