Buurtgenoten Julianastraat in Heeswijk-Dinther al meer dan 50 jaar buren

Ze zijn elkaars buurtgenoten, maar dat is niet het enige wat Tien en Wilma (77 en 67), Jan en Marjan (81 en 76) en Peter en Thea (beide 76) met elkaar gemeen hebben. Ze huren namelijk allemaal al 53 jaar bij JOOST in Heeswijk-Dinther. En als het aan deze Gouden Huurders ligt, komen daar nog een hoop jaren bij.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Een mensenleven, zo noemt Tien het aantal jaren dat hij al bij JOOST huurt. Hij is geboren in Heeswijk-Dinther en heeft net als zijn buurtbewoners in 1969 de bouw van de huurwoningen in de wijk meegemaakt. Dat zijn woning hem nog steeds zo aanspreekt, heeft vooral te maken met de tuin. “Die vind ik zo heerlijk”, zegt Tien, “Als de zon schijnt, ontbijten we altijd buiten. Vogeltjes laten graag van zich horen en Wilma houdt van tuinieren.” Buren Jan en Marjan hebben hun woning sinds dag één helemaal eigen gemaakt. “Een bad mocht niet ontbreken, dus die hebben we er in gezet. Ook wilden we een nieuwe keuken. We voelen ons hier al vijftig jaar helemaal thuis”, vertelt Jan.

Wijk van jong naar oud

De afgelopen jaren is de wijk van jong naar oud gegaan. “Ik weet nog dat de kinderen hier met buurtgenootjes speelden”, vertelt Marjan lachend. “En ik weet nog dat mijn broer, die achter ons woont, altijd op de kinderen kon passen. Heel handig was dat”, vult Thea aan. Nu komt haar jongste kleinkind graag logeren. “We hebben een mooie logeerkamer voor haar. Bij mijn broer ga ik nog vaak op de koffie. Nee, ik zou niet meer weg willen uit Heeswijk-Dinther.”

We staan altijd klaar voor elkaar

Onderling hebben de buurtgenoten nog steeds goed contact. “Als we iets nodig hebben, staan zij altijd voor ons klaar”, zegt Thea. Naast dat de buurtgenoten elkaar op straat vaak treffen, zien ze elkaar soms bij de keez- en rikavonden van de voormalige buurtvereniging. “Dat is altijd heel gezellig. Ik ben nooit voor twaalf uur thuis”, lacht Thea. Dat goede contact is er volgens Wilma ook met Woonstichting JOOST. “We voelen ons heel gezien en gehoord. Met medewerkers kunnen we altijd lachen, dat geeft vertrouwen ons huis open te stellen”, zegt ze dankbaar. Met wijkbeheerder Patrick klikt het volgens Marjan en Jan ook. “Altijd gezellig als hij een praatje komt maken”, aldus Jan.

Nog geen plannen om te verhuizen

Plannen om te vertrekken hebben de bewoners dus nog niet. “Als ze me weg willen hebben, zullen ze me hier uit moeten dragen”, lacht Tien. Datzelfde geldt voor Peter en Thea. “Wellicht dat er in de toekomst een traplift geplaatst moet worden, maar dat zien we dan wel.” Jan en Marjan zien zichzelf hier ook nog lang wonen. “Met het oog op de toekomst zou een huis dat gelijkvloers is natuurlijk fijn zijn”, zegt Jan, “maar voor nu is de trap op- en af lopen een mooie vorm van beweging. Zolang het lukt, blijven we hier mooi wonen.”

Ben jij ook een gouden huurder?

Huurders die al 50 jaar of langer bij ons huren. Dat is toch wel heel bijzonder. Die zetten we dan ook graag in het zonnetje. Dat doen we als het kan met een leuke bijeenkomst. Of we gaan op huisbezoek. Meer info vind je hier. 

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine voorjaar 2023.