Onze directeur-bestuurder Marieke Vossen: ‘Huurders staan voorop’

Op 1 september 2022 werd Marieke Vossen (46) directeur-bestuurder van JOOST. Ze volgde die dag Rob Dekker op die met pensioen ging. Haar eerste weken bij JOOST stonden bol van kennismaken. Met collega’s, wethouders, allerlei andere partners “en natuurlijk huurders. Die staan wat mij betreft voorop”, vertelt ze. “Ook nu er ongelooflijk veel speelt.”

'We doen gelukkig al heel veel'

Met dat er heel veel speelt, doelt Marieke onder meer op de stijgende prijzen, het woningtekort en de roep om nog snellere verduurzaming. “Daar doet JOOST gelukkig al heel veel aan. Ook onze nieuwbouwprojecten komen nog steeds goed van de grond. Zo staan er weer twee projecten op punt van beginnen: 31 eengezinswoningen in Heem van Selis en een woongebouw met appartementen aan de Albinonistraat, beide in Boxtel. En renoveren? Dat blijven we uiteraard doen, ook in 2023 en opnieuw in combinatie met het isoleren van de woningen.”

Ongeruste telefoontjes

Tot zover de ‘technische’ kant van de inspanningen van JOOST om de woningmarkt ‘los’ te trekken, bij te dragen aan verduurzaming en de energielasten voor huurders te verlagen. “Er is absoluut ook nog een andere kant waar we ons in vastbijten: de financiële onzekerheid die veel van onze huurders momenteel voelen.” Factoren als hoge energieprijzen en steeds duurdere dagelijkse boodschappen maken het veel mensen moeilijk. “We zien het aantal ongeruste telefoontjes toenemen”, bevestigt Marieke. “Binnen onze mogelijkheden kijken we hoe we kunnen helpen. Bijvoorbeeld met adviezen over subsidies. Of met een project als Vroegsignalering waarbij we willen voorkomen dat mensen in de schulden raken.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

‘Wat kan er wél?’

Persoonlijk contact is altijd het uitgangspunt geweest bij JOOST. En dat blijft het wat Marieke betreft. “Praten over problemen opent de weg naar een mogelijke oplossing. Ik wil mensen daarom vooral op het hart drukken ons te bellen, te mailen of aan te spreken als er financiële problemen dreigen. Ze hoeven zich daar absoluut niet voor te schamen. Wij staan graag voor ze klaar.” Ze belooft huurders geen gouden bergen “want sommige zaken zijn gewoon ingewikkeld om op te lossen. Maar je zult me nóóit horen zeggen: ‘Dat is me te lastig… laat maar zitten’. Bij JOOST hebben we de ruimte om te kijken naar wat er wél kan. Heel prettig, want ikzelf benader zo eigenlijk elk onderwerp. Ook als het gaat om ons beleid en onze strategie als woonstichting.” Die positieve instelling komt misschien wel voort uit haar jeugd die ze deels in Nigeria doorbracht. “Ik ben geboren in Weert en groeide op in Afrika. Mijn ouders zette daar ziekenhuizen op. Ik zag dus met eigen ogen hoe je dingen voor elkaar krijgt, ook als het niet allemaal even gemakkelijk gaat.”

Samenwerking is troef 

Ze benadrukt dat ‘samenwerking’ bij alles wat je wil bereiken, het kernwoord is. “Daarmee zeg ik bij JOOST niks nieuws. Want JOOST investeert al heel lang in samenwerking met bewonerscommissies, gemeenten, welzijnsorganisaties en tal van andere instellingen. Het doel is altijd dat onze huurders er uiteindelijk beter van worden.” Zo leidt samenwerking al tot hulp bij bijvoorbeeld burenconflicten. En tot meehelpen om een buurtinitiatief te realiseren, zoals een ontmoetingsruimte in een woongebouw. “Verder werken we momenteel nauw samen met de gemeenten Boxtel en den Bosch om hier flexwoningen te realiseren.” Een ander concreet resultaat van een succesvolle krachtenbundeling: de 37 splinternieuwe woonzorgappartementen aan de Raadhuisstraat/Seringenstraat in Rosmalen. “Wij bouwden de appartementen, zorginstelling Annenborch levert de zorg en vrijetijdsorganisatie HEVO is er voor leuke activiteiten in bewegen en ontmoeten. Hier kunnen ouderen dus tot op hoge leeftijd zelfstandig in hun duurzame appartement blijven wonen, met alles bij de hand.”

In beweging

Marieke kan zich honderd procent vinden in het motto van JOOST om ‘als een goede buurman’ voor huurders paraat te staan. “Dat doen we met beleid, met individuele aandacht en persoonlijk contact. Kijk maar naar onze wijkbeheerders en wijkconsulenten die dagelijks de wijken en buurten in gaan. En ik vind het heel mooi als huurders ook een goede buurman voor elkaar willen zijn. Een praatje maken op straat, vragen hoe het gaat… Het kan iemands dag helemaal goed maken.” Het gaat bij hulp dan ook niet altijd om het zetten van grote stappen in één keer. “Ook kleine stapjes zijn waardevol, want daarmee zetten we iets in beweging. En beweging is altijd goed.”

Prettig wonen in Brabant

‘Beweging’ maakte Marieke zelf ook in haar leven. Nadat ze uit Nigeria terug kwam, ging ze in Venray naar de middelbare school. Daarna studeerde ze in Utrecht en startte ze haar loopbaan in de Randstad, als beleidsadviseur bij een onderzoeksbureau en later bij het ministerie van Economische Zaken. Enkele jaren geleden verhuisde ze met man en twee kinderen naar Brabant. Ze werkte eerst bij de gemeente Oss en daarna bij de gemeente Meierijstad. “En nu dus bij JOOST. Ik vind het een eer om hier te mogen werken en ben er klaar voor om me honderd procent in te zetten voor fijn, betaalbaar en duurzaam wonen in Brabant.”