Luisterpanel: Groene wijken zijn belangrijk
Is een groene tuin nou nuttig of lastig? Tien huurders bogen zich over die vraag. Dat gebeurde tijdens het Luisterpanel van 21 november 2024. Het leverde waardevolle inzichten op over hoe mensen tegen vergroening en een groene wijk aankijken. Met de uitkomsten zijn we al aan de slag gegaan.
Op de foto: De tuin van ons Buurt Informatie Centrum in Rosmalen aan de Wethouder Noppenlaan. Hier hebben we een voorbeeldtuin ingericht. Je bent hier altijd welkom om te komen kijken.
Wat vindt het Luisterpanel?
De panelleden waren het er allemaal over eens: groene tuinen en groene wijken zijn nuttig en belangrijk. Ze vinden dat deze meer sfeer geven en tot een gevoel van rust en veiligheid leiden. Een ideale groene buurt of tuin heeft volgens hen veel bomen en struiken. Daarin houden mensen het groen goed bij en ze halen het onkruid weg. Ze denken alleen dat die ideale situatie in de praktijk niet helemaal haalbaar is. Niet iedereen heeft groene vingers. Of is gezond genoeg om zelf in de tuin te werken. Ze vinden dat JOOST hierbij een rol kan spelen. Bijvoorbeeld door hulp te bieden bij het aanleggen en onderhouden. Of door duidelijk te maken wat nou eigenlijk de regels zijn als je meer groen in je tuin of op je balkon wil.
Gezamenlijk project
We hebben goed naar het Luisterpanel geluisterd. Zo organiseren we voortaan vaker samen met huurders groene activiteiten. Zoals de Samen Groen Dag op 14 maart in Boxtel. Daar betrokken we ook de gemeente en welzijnsorganisatie ContourdeTwern bij. Samen stelden we plantmateriaal en tuingereedschap beschikbaar. Ook gaven we de bewoners advies bij het aanplanten. Dit gaan we vaker doen, ook in andere gemeenten en kernen. Verder staat het onderwerp ‘groene wijken’ voortaan standaard op de vergaderagenda met de bewonerscommissies.
Regels voor tuinonderhoud
Ook onze regels (én tips!) voor goed onderhoud hebben we nu goed vindbaar op onze website gezet. De strekking van onze regels is: wie bij ons huurt, moedigen we aan om tuinen en balkons groen in te richten. Maar wel zo, dat het veilig blijft, zonder overlast. Zo moet je een boom of struik regelmatig snoeien zodat deze binnen je eigen erfgrenzen blijft. Ook mogen planten en onkruid de paadjes naar je voor- en achterdeur niet overwoekeren. Heb je een balkon? Dan mag je alleen lichtgewicht bloembakken gebruiken omdat een balkon maar een beperkt gewicht kan dragen.
Nieuwsgierig naar onze andere ‘groene’ richtlijnen?
Subsidie om je tuin te vergroenen?
In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen om je tuin te vergroenen. Check het op de website van de Groene Subsidiewijzer.