Een nette tuin? Wat zijn de regels?
Natuurlijk begrijpen wij verschillen in smaak en het hoeft echt niet aangeharkt, wij vinden groen juist superbelangrijk. Maar wat voor de één een onwenselijke plant is, is voor de ander juist waardevol. Wat zijn de regels en grenzen?
Foto hierboven: Bij ons Buurt Informatie Centrum in Rosmalen aan de Wethouder Noppenlaan hebben we een voorbeeldtuin ingericht. Je bent hier altijd welkom om te komen kijken.
Een nette tuin of volledig verwilderd?
Spreken over netjes en onkruid is lastig in deze tijd. Onkruid bestaat niet. Wat voor de één een onwenselijke plant is, is voor de ander juist waardevol. Soms horen we het argument ‘ik betaal voor deze woning, dus ik vind dat ik mijn tuin dan mag onderhouden op mijn manier’. Maar, dat mag dus niet. Wie van ons huurt, moet zich houden aan de huurdersovereenkomst en de algemene huurvoorwaarden.
Voor JOOST hoeft een tuin niet superstrak aangeharkt te zijn. Ook al bleek in ons laatste Luisterpanel van 21 november 2024 dat dit voor een deel van onze huurders wel heel belangrijk is. Maar we vinden bij JOOST een volledig wilde tuin ook niet wenselijk. Maar wat zijn dan wel de regels en grenzen?
Wat zijn de regels en grenzen voor de tuin?
- Plaats geen rommel in de tuin. Hiermee bedoelen we vuilnis of restanten van klusprojecten, huisraad en dat soort dingen.
- Het moet veilig zijn.
- Houd bomen en struiken gesnoeid zodat ze binnen je eigen erfgrenzen blijven. Ook (on)kruid met veel verwildering/ zaadvorming houd je gesnoeid binnen deze grenzen. Overleg regelmatig met de buren om ergernis te voorkomen.
- Beplanting mag geen schade geven aan de woning.
- Houd gezamenlijke toegangspaden, brandgangen, maar ook je eigen tegelpaden naar de voor- en achterdeur vrij.
Als je gaat verhuizen, moet je tuin ook netjes zijn. Verwijder onkruid, maai gras maaien als het lang is, verwijder - in overleg - hoge bomen en snoei de beplanting. Ga je verhuizen en wil de nieuwe huurder de bestrating niet overnemen? Dan moet je dit weghalen.
Aanleg en inrichting
Kijk bij de inrichting van je tuin niet alleen naar de ligging en de soort grond, maar ook naar het formaat en de mensen om je heen. Geef geen overlast en houd rekening met de regels. Met elkaar praten over je wensen en meningen helpt. Zoveel mensen, zoveel meningen. En bespreek óók of je iets voor elkaar kunt betekenen.
Tegels
Het liefst zouden we ook ingrijpen als huurders een volledig betegelde tuin willen. Het is inmiddels duidelijk bewezen dat een groenere woonomgeving zorgt voor meer woongenot, een fijnere omgeving met de buurt en ook echt effect heeft op een betere fysiek en vooral mentale gezondheid. Maar hoewel we het afraden, mag je tegels leggen.
Samen voor een fijne omgeving
Helaas zien we ook steeds vaker verwaarloosde en overwoekerde tuinen. Soms vol met afval en oude spullen. En dat is jammer, want een verzorgde tuin kan meer woonplezier geven. Niet alleen voor een bewoner zelf, maar ook voor de buurt. Toch zijn er omstandigheden waarin de tuin wel het laatste is waar mensen aan denken. Om die reden werken we met gemeenten en welzijnsorganisaties samen om bewoners te stimuleren en te ondersteunen.
Wanneer grijpen we in
Als we een tuin niet netjes vinden of na een melding van overlast, kijken we ter plekke wat er aan de hand is. We gaan met je in gesprek en geven uitleg. Regelmatig onderhoud aan je tuin is nodig. We geven iedereen altijd de tijd om de tuin zelf netjes te maken. En vaak willen andere buurtbewoners wel helpen. Daarnaast verplichten we je - als dat echt nodig is - om de tuin binnen korte termijn netjes te maken. En als dat niet gebeurt, ondernemen we stappen om dat te (laten) doen. Deze stappen kosten (veel!) geld. Dat brengen we dan bij jou in rekening. Maar als je de tuin gewoon netjes houdt, komt het gelukkig niet zo ver. Ervaar je problemen, dan zijn er altijd mogelijkheden om hulp te vragen.
Bomen
Een boom in je tuin zorgt voor verkoeling en helpt vogels en insecten. Het vermindert droogte en wateroverlast. Wij moedigen het planten van bomen aan als je aan deze regels houdt:
- Overleg altijd eerst met je buren.
- Kies een inheemse boom of een loofboom.
- Plant de boom minstens 2 meter van de gevel en erfgrens.
- De boom mag maximaal 6 meter hoog worden.
- Snoei de boom regelmatig.
Als je de huur opzegt, maken we afspraken over de boom. De boom moet misschien worden verwijderd of aangepast.
Schutting
Standaard is er geen schutting aanwezig, ook niet aan de achterzijde. Wanneer er een schutting staat of u plaatst er zelf één, dan laat u deze bij verhuizing staan of deze wordt ter overname aangeboden. Staat de schutting op de erfscheiding, dan is deze ook half van de buren.