Een Groene Tuin. Dat kan jij ook!

Tijdens de Week van de Groene Tuin 2024 gaan we samen aan de slag om zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en te verduurzamen.

Tuintips

De Week van de Groene Tuin loopt van 26 maart tot 1 april; hét startsein om weer lekker buiten aan de slag te gaan en je tuin te vergroenen.
We helpen je deze week met extra tips voor jou als huurder van JOOST. Op de website van ‘de Week van de Groene Tuin’ wordt ook dagelijks een groene of duurzame tip gedeeld om je gemakkelijk op weg te helpen.

Een van de mogelijkheden is het ‘tegelwippen’, inmiddels een bekend begrip voor velen, maar soms heb je nog een duwtje nodig. Mag JOOST jou een duwtje geven? Wij kijken dan of we kunnen helpen. Bijvoorbeeld door de tegels af te voeren.

Stapelen maar!

Ben je van plan om wat meer ruimte te maken in je tuin voor planten? Dan kun je de tegels en stenen die je opruimt vaak heel goed gebruiken voor een ander doel. Maak een stevige stapel waar je een regenton op kunt zetten. Heb je die nog niet? Wist je dat er een regentonactie is in Boxtel en dat er in alle gemeentes - onder bepaalde voorwaarden- subsidie beschikbaar is als je de regenpijp afkoppelt? Of stapel die stenen tot een mooi muurtje waarbinnen je weer een mini-groentetuintje kan aanleggen.

Onkruid

(On)kruid… Niet elk onkruid is per se een probleem. Vind je het mooi? Dan kun je het natuurlijk gewoon laten staan. Maar onkruid verwijderen of voorkomen kan je ook slim aanpakken. Het beste wapen tegen onkruid is het bedekken van kale stukken grond, bijvoorbeeld met bodembedekkende planten. Heb je toch last van onkruid? Je kunt het vaak makkelijk verwijderen met de hand, een schoffel en een schepje. Het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is: doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels. In een groene tuin heb je dus minder schrobwerk. En: Let altijd even op voor de buren. Niet iedereen vind hetzelfde (on) kruid mooi. Samen kom je er wel uit wat kan blijven staan en niet voor overlast zorgt.

Nieuwbouwwoning en je tuin

Huur je een nieuwbouwwoning bij ons? Binnenkort komt een magazine beschikbaar vol tuin inspiratie speciaal voor nieuwbouwtuinen. Heb je interesse? Kijk dan op onze website. Op de website van ‘de Week van de Groene Tuin’ vind je ook allerlei ideeën.

Balkon vergoenen

Heb je een balkon? Kijk dan eens op de website van IVN. Want ook een balkon kan je mooi groen houden en daarmee je huis verkoelen.

Groente in de voortuin

Geen tegels. En ook geen gras of bloemenperkjes. Maar wel: sla, spinazie, wortels en nog veel meer in de voortuin. Het was een idee van een bewoonster dat heel erg goed uitpakte: haar eigen moestuin levert haar nu heerlijke groenten op.