Buurttuin ’t Weertje: fijne ontmoetingsplek voor buren, insecten en vogels

Buurttuin ’t Weertje in Heeswijk-Dinther is een bonte verzameling van kleuren, geuren en smaken. Ontelbare bloemen en een moestuin vol groenten en fruit. Het mooie resultaat van de samenwerking tussen JOOST, omwonenden en de groenspecialisten van Weener XL. Het resultaat is een fijne ontmoetingsplek voor buren, insecten en vogels.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ruime eetbare tuin

‘t Weertje ligt in hartje Heeswijk-Dinther tussen seniorenwoningen. Lange tijd was het een rommeltje met onkruid en overwoekerde paden. Toen JOOST de tuin wilde aanpakken, reageerde de buurt meteen enthousiast. Bewoonster Carla van Lamoen stelde voor ook een moestuin aan te leggen. Goed idee, vond JOOST. Carla en dochter Elfi onderhouden nu een ruime eetbare tuin.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Op de foto een impressie van de feestelijke opening op 14 juli jl. Tekst loopt door onder de foto. 

Onbespoten

Bloemkool, broccoli, sla, bonen en courgette. Pruimen, peren, bessen, appels, frambozen en kersen. Natuurlijk veel te veel voor Carla en Elfi, daarom delen ze de oogst met omwonenden. “Vers en onbespoten, daar zijn we met z´n allen heel blij mee. Nee, er blijft nooit iets over. We raken het allemaal makkelijk kwijt”, vertelt Carla.

40 kuub

Donderdag 14 juli werd de buurttuin officieel geopend tijdens een gezellige en zonovergoten middag. “Het was veel werk om de verwaarloosde buurttuin om te toveren tot deze oase”, vertelde Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid van JOOST. “Veertig kuub compost was nodig om de bodem op orde te krijgen. Het resultaat is een fijne ontmoetingsplek voor buren, insecten en vogels. Ik ben eerlijk gezegd verbluft door het eindresultaat. We kunnen er allemaal enorm trots op zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gezelligheid

Carla’s buurman Klaas Jan Bakker (zie foto hierboven) vroeg een extra applaus voor de mannen van Weener XL. De groenspecialisten van het Bossche werk- en ontwikkelbedrijf creëerden een nieuwe tuinbeleving met terrassen en beregeningssysteem. Waarmee is Klaas Jan het meest blij? Hij lacht: “Met de buren. We zoeken elkaar op voor gezelligheid en genieten samen van het uitzicht op de tuin.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Goed voor elkaar

Carla knikt: “Dit is een fijne plek om te wonen. Mooi en rustig en toch midden in het dorp. Vlakbij winkels en voorzieningen, zoals de dokter en apotheek. En sinds kort deze tuin.” Klaas Jan vat het samen: “We hebben het goed voor elkaar hier, met fijne buren en een tuin die je niet overal ziet. Ik blijf hier wonen zolang ik nog adem haal.”