Ik wil iets ophangen in mijn STEK woning. Waar moet ik op letten?

Voor het ophangen van spullen aan de muur of plafond gelden speciale regels.Dit komt doordat jouw woning een houtbouw woning is. In de wanden, vloeren en plafonds zitten leidingen. Als je deze raakt heb je een groot probleem. En de reparatiekosten zijn voor jouw rekening. Hieronder geven we je aan hoe je het beste te werk gaat. Lees deze informatie aandachtig door.

  • De wanden en plafonds zijn afgewerkt met een Fermacell gipsvezelplaat van 12,5 mm dik. Boor en schroef alleen wanneer het niet anders kan. Voor lichte voorwerpen kun je zelfklevende strips gebruiken. Deze zijn na gebruik makkelijk weer te verwijderen. Voor overige voorwerpen kun je het beste een schilderij-plafondlijst gebruiken om iets op te hangen.
  • Ontkom je niet aan boren? Gebruik dan altijd een leidingdetector. Dit is op eigen risico. Informeer bij de bouwmarkt naar de best toepasbare materialen voor Fermacell gipsvezelplaten, bijvoorbeeld holle wandpluggen. Let vervolgens op de belasting die de wanden en plafonds kunnen dragen. De belastingwaardes/ plugadvies voor een gipsvezelplaat van 12,5 mm is 7. Meer info vind je hier:
  • Bevestig nooit voorwerpen onder, boven of vlak naast wandcontactdozen en watertappunten.
  • Boor nooit in wand- en vloertegels.
  • Hang niets op aan de houten ramen, deuren en kozijnen: ook geen gordijnen. Ga voor boorloze raamdecoratie waarvoor niet geboord en geschroefd hoeft te worden. Wil je de raamdecoratie toch ophangen? Bevestig deze dan met holle wandpluggen aan wanden of plafonds.
  • Verlijmen, schroeven en spijkeren van vloeren is niet toegestaan: dit in verband met de vloerverwarming en -koeling in de betonvloer.
  • Lijm nooit iets vast op muren, vloeren of plafonds. Je moet alles wat je in de woning doet terug kunnen brengen naar de oorspronkelijke staat.