Zelfstandig wonen met hulp van Cello

Ze zijn al 22 jaar getrouwd en wonen nu twintig jaar in hun huurappartement in Boxtel: John en Mary. Zelfstandig wonen gaat ze goed af, met begeleiding door Cello. “Wist je dat we binnen Cello het eerste getrouwde stel waren?”, lacht John.

Gezellig thuis bij John en Mary

Terwijl hond Nina (een Franse bulldog) zich knorrend opkrult op de bank, vertelt Mary dat ze erg fijn wonen in hun appartement. “We doen heel veel zelf. Zoals koken en boodschappen doen. Bij sommige dingen krijgen we hulp van Cello. Zoals bij afspraken in het ziekenhuis. Dan gaat mijn begeleider mee. Die onthoudt beter wat de arts zegt dan ik.” John heeft ook een persoonlijk Cello-begeleider. “Heel belangrijk dat die er is”, vindt hij. “Daar kun je alles aan vragen. Ook als er iets niet goed gaat. Laatst gebeurde er iets verdrietigs. Ik wilde daar graag over praten en zij stond meteen voor me klaar.”

"We doen heel veel zelf. Bij sommige dingen krijgen we hulp van Cello. Daar zijn we heel blij mee."

John en Mary met hun hond Nina: "We wonen hier al twintig jaar heel fijn."

Stoofpotje

Doordeweeks is het koppel aan het werk. Mary werkt bij de WSD in de schoonmaak. John doet inpakwerk bij dagbesteding de Pomphoek van Cello. Sinds kort mag hij er ook op de heftruck rijden. Want hij heeft zijn heftruckdiploma gehaald. Dat staat nu ingelijst op de kast in de huiskamer. De taakverdeling thuis hebben Mary en John prima geregeld. Omdat Mary een dag méér werkt, is John degene die kookt. Als een echte keukenprins draait hij probleemloos een stoofpotje in elkaar. “Als we over hebben, delen we dat uit aan onze buren.” Zoals aan Jo die boven hen woont, ook een cliënt van Cello. Mary: “Jo is al heel lang onze vriend. We gaan vaak bij elkaar op bezoek. En we gaan ook al jaren met z’n drieën op zomervakantie, naar de Kempervennen.”

Feestje bouwen

Mary en John houden heel erg van Nederlandstalige muziek én van carnaval. Mary: “John was met carnaval dj. We bouwen dan mooie feestjes voor mensen met een beperking. John zorgt voor de hits en ik heb bardienst.” John geniet hier zichtbaar van. “Ik mix dan de grootste carnavalskrakers aan elkaar. Tussendoor praten doe ik niet, want de mensen komen voor de muziek.” Thuis is hij inmiddels bezig met de inrichting van zijn eigen muziekstudio. “We hadden een slaapkamer over, dat wordt mijn plekje. Muziek is mijn grootste hobby. Pas geleden mocht ik zelfs voor het licht en geluid zorgen bij een optreden van Jan Biggel!”

Of ze in hun drukke leven nog wel tijd hebben om thuis gewoon te luieren? Gelukkig wel, aldus John. “Vooral in de weekenden nemen we het ervan. Lekker tv kijken met de hond erbij. En Jo natuurlijk. Gezellig!”

Cello-cliënten krijgen niet alleen thuis de begeleiding die ze nodig hebben. Ook op het Cello-kantoor aan de Baandervrouwenlaan in Boxtel krijgen ze hulp en advies.

Huurdersmagazine voorjaar 2024

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine voorjaar 2024.