Wijkvernieuwing in Boxtel: JOOST-team begeleidt project én bewoners

JOOST gaat in Boxtel 38 woningen slopen. Deze staan in de Hertogenstraat, Jan van Brabantstraat en de Van Hornstraat. Een vierkoppig JOOST-team begeleidt het project.

“We maken niet alleen plannen voor de toekomst van deze wijk”, vertelt projectconsulent Marc de Koning. “We begeleiden ook de bewoners die hier nu wonen en moeten verhuizen. Want we beseffen heel goed: deze wijkvernieuwing is ingrijpend.”

De aanleiding voor de sloop is de slechte staat van de woningen. “Ze zijn inmiddels 75 jaar oud en bouwkundig niet goed meer”, vertelt Frank de Bruijn, projectontwikkelaar bij JOOST. “Ze zijn ook slecht geïsoleerd. En de installaties voor bijvoorbeeld verwarming en warm water zijn oud. We zijn wettelijk verplicht om ze aan de eisen van nu te laten voldoen. Maar met alleen renoveren komen we er niet. Slopen is de enige optie, om er energiezuinige woningen voor terug te bouwen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het JOOST-projectteam dat in touw is voor de bewoners van de woningen die we gaan slopen. Van links naar rechts: projectconsulent Marc de Koning, woonmakelaar Andrej Verhoeks, projectontwikkelaar Frank de Bruijn en opzichter projecten Roland Wulms.

Blij met Klankbordgroep

Die boodschap kwam hard aan bij de bewoners. JOOST-opzichter projecten Roland Wulms weet dat nog goed. Hij was er vanaf 2020 bij. Lichtte de plannen toe tijdens huisbezoeken en bewonersavonden. Hielp mee bij de oprichting van de Klankbordgroep van bewoners. En schreef mee aan een Sociaal Plan. Daarin staat waar de bewoners van de sloophuizen recht op hebben. In overleg met de Klankbordgroep kwamen daar aanvullende afspraken bij. “Bijvoorbeeld over een hogere verhuisvergoeding. En over het tijdelijk beschikbaar stellen van garageboxen”, schetst Roland. “Zo is dit Sociaal Plan echt maatwerk geworden.” JOOST-woonmakelaar Andrej Verhoeks kan dit beamen. Hij zorgt sindsdien dat alle verhuizingen volgens de afspraken verlopen. “Dat doe ik tot de laatste bewoner uit de wijk is vertrokken”, vertelt hij.

‘We beseffen heel goed: een wijkvernieuwing is ingrijpend’

Soort van rouwproces

Marc is ook met de uitvoering van het Sociaal Plan aan de slag gegaan. “De Klankbordgroep bleef hierbij één van onze belangrijkste gesprekspartners, samen met de Woonbond en onze Huurdersraad. Daar waren we heel blij mee. Want in dit project maken bewoners toch een soort rouwproces door. Begrijpelijk, als je na dertig, veertig jaar afscheid moet nemen van je vertrouwde huis en buurt. Dat proces wilden we zo goed mogelijk begeleiden. En nog steeds.”

Mooie herinneringen

Meer dan de helft van de bewoners is nu verhuisd. De vier teamleden hebben nog regelmatig contact met ze. Andrej: “We horen veel positieve geluiden. Zo zijn sommigen blij verrast over het comfort van hun nieuwe huis. En over het prettige contact met hun nieuwe buren.” De herinneringen aan hun oude wijk nemen ze mee. “Ik denk dat ze nog best vaak terugdenken aan het saamhorigheidsgevoel”, denkt Marc. “Dat was er heel sterk. We zagen dat nog tijdens de opruimdag in 2022 in de Hertogenstraat. Iedereen hielp toen mee. Het was hartstikke gezellig buiten, compleet met muziek van een orgel uit de schuur van één van de bewoners.”

Leegstaande woningen tijdelijk verhuren

Steeds meer woningen komen nu leeg te staan. Deze verhuurt JOOST tijdelijk aan alleenstaanden of stelletjes, samen met leegstandsbeheerder Gapph. De sloop van de huizen begint naar verwachting eind 2024. Ondertussen is JOOST druk in gesprek met de gemeente over de nieuwbouw. Wanneer die start, is nog niet bekend.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Ook huurder Riek moest door wijkvernieuwing verhuizen

Riek Beerendonk (58) uit de Hertogenstraat moest door wijkvernieuwing noodgedwongen verhuizen. Ze kwam in Esch terecht. Wie haar tweeëneenhalf jaar geleden had verteld dat ze daar nu dolgelukkig woont, had ze voor gek verklaard. "Ik kan niet anders zeggen dan: het is hier héérlijk." Lees hier het hele interview met haar. 

Huurdersmagazine zomer 2023

Dit artikel verscheen ook in ons huurdersmagazine zomer 2023.