zelf klussen

Om van jouw huis je thuis te maken, wil je jouw woning misschien naar eigen wens aanpassen. Dat mag! Dit soort aanpassingen noemen we Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV). Kun je de aanpassing gemakkelijk verwijderen wanneer je gaat verhuizen? Dan heb je geen toestemming nodig. Voor aanpassingen die niet gemakkelijk te verwijderen zijn heb je wel toestemming nodig. Klik hier om je aanvraag voor een Zelf Aangebrachte Verandering bij ons in te dienen. 

Er zijn ook een aantal regels waaraan je je moet houden bij het aanpassen je woning. Deze regels en meer informatie vind je in de brochure 'Zelf klussen'. Bekijk ook de 'Spelregels zelf klussen'. 

Veel gevraagd over zelf klussen

Ik wil een sleutelkluisje (laten) ophangen bij mijn woning of woongebouw. Mag dat?

Algemeen

Je mag zonder toestemming een sleutelkluisje plaatsen bij je woning. Bij een woongebouw heb je wel toestemming nodig. Stuur hiervoor een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl of bel naar 088 008 1400.

Ik wil graag zonwering. Wat moet ik doen?

Algemeen

Zonwering plaatsen regel je zelf. Bijvoorbeeld een zonnescherm, luifel, screen of rolluik. We moeten je idee wel eerst goedkeuren. Hiervoor doe je een aanvraag voor een 'Zelf Aangebrachte Verandering' (ZAV). Als we je aanvraag goedkeuren, kun je de zonwering (laten) plaatsen. Misschien stellen we bepaalde voorwaarden of kwaliteitseisen aan de zonwering. Die laten we je van tevoren weten.

Klik hier om je aanvraag bij ons in te dienen.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in en aan mijn woning?

Algemeen

Je mag zelf klussen in en aan je woning. Wij noemen dit een Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV). Voor sommige woningveranderingen heb je onze toestemming nodig.

Je hebt geen toestemming nodig:

wanneer je de verandering zelf gemakkelijk kunt verwijderen als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld voor het leggen van laminaat of planken aan de muur.

Je hebt wel toestemming nodig:

wanneer je de verandering niet gemakkelijk kunt verwijderen als je gaat verhuizen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel of een tuinhuisje.

Meer informatie vind je in de brochure 'Zelf klussen' en in 'Spelregels zelf klussen'.

Let op! Een Zelf Aangebrachte Verandering aan de buitenzijde van jouw woning (bijvoorbeeld een serre of schuur) valt niet onder de opstalverzekering van Woonstichting JOOST. Deze verandering moet je apart verzekeren. Neem dus even contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.

Klik hier om je Zelf Aangebrachte Verandering aan te vragen. 

Hoe vraag ik toestemming aan om zelf te klussen?

Algemeen

Wil je toestemming aan ons vragen voor een Zelf Aangebrachte Verandering? Klik hier om je aanvraag bij ons in te dienen. Afhankelijk van de soort ZAV ontvang je een bericht met goedkeuring of neemt de opzichter contact met je op. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.

Welke woningveranderingen mag ik niet zelf uitvoeren?

Algemeen

Dat zijn klussen:

 • waardoor wij de woning in de toekomst niet meer opnieuw kunnen verhuren;
 • die tot een waardedaling van de woning leiden;
 • die tot gevaarlijke situaties leiden;
 • die in strijd zijn met de beleidsregels van Woonstichting JOOST;
 • die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
 • waarbij Woonstichting JOOST het normale onderhoud niet meer of niet goed kan uitvoeren.

Ik heb zelf een aanpassing gedaan aan mijn woning. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

Algemeen

Je kunt alsnog een aanvraag bij ons indienen. Heb je geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet je de aanpassingen misschien verwijderen als je verhuist. Meer informatie lees je in de brochure 'Zelf klussen'.

Ontvang ik een vergoeding voor de woningverandering die ik zelf heb aangebracht als ik ga verhuizen?

Algemeen

In een aantal gevallen krijg je bij het verlaten van de woning een vergoeding voor de door je zelf uitgevoerde woningaanpassing. De vergoeding wordt vastgesteld vóórdat de werkzaamheden uitgevoerd worden en geldt voor de volgende zaken:

 • aanpassen of aanbrengen centrale verwarming;
 • plaatsen close-in boiler;
 • aanbrengen dakkapel;
 • aanbrengen vaste trap of een vlizotrap naar de zolder;
 • plaatsen van berging, schuur, serre, garage, uitbouw of bijkeuken.

In verband met het vaststellen van de vergoeding, controleren wij als je gaat verhuizen de technische staat van de woning. Jouw woning en de aanpassingen moeten voldoen aan een minimaal kwaliteitsniveau. Kosten voor noodzakelijke reparaties worden op de vergoeding in mindering gebracht.

Onderhouden jullie de aanpassen die ik zelf aan mijn woning heb aangebracht?

Algemeen

Nee, daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor je eigen rekening. Meer hierover lees je in de brochure 'Zelf klussen'.

Voor welke aanpassingen heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Algemeen

Vraag zelf bij jouw gemeente na of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Of kijk op www.omgevingsloket.nl.

Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van deze vergunning(en) zijn voor jouw rekening. Je mag pas starten met de klus nadat je de vergunning hebt ontvangen. Als je geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.