zonnepanelen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen eengezinswoningen" of "flyer zonnepanelen boven-benedenwoningen". Bekijk ook de veel gestelde vragen hieronder.

Veel gevraagd over zonnepanelen

Kunnen jullie zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Voor boven-benedenwoningen geldt dat we alleen zonnepanelen plaatsen wanneer beide bewoners - van zowel de boven- als benedenwoning - mee willen doen.

Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen eengezinswoningen" of "flyer zonnepanelen boven-benedenwoningen". Bekijk ook de veel gestelde vragen hieronder.

Wat levert jullie aanbod voor zonnepanelen mij op?

Algemeen

Dat is afhankelijk van de ligging van jouw dak. En of je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning woont.

Eengezinswoningen

Op geschikte daken van eengezinswoningen gelegen op het oosten of westen, plaatsen we zes zonnepanelen. Op geschikte daken met een zuidelijke ligging, plaatsen we vijf zonnepanelen. 

Opbrengst bij zes zonnepanelen

Met zes zonnepanelen verdien je ongeveer € 270 per jaar. Dit hebben we als volgt berekend. De zes zonnepanelen brengen ongeveer € 450 per jaar op. Trek daar de huur van de zonnepanelen vanaf: 6 zonnepanelen x € 2,50  = € 15 per maand. € 15 x 12 maanden = € 180 per jaar. € 450 opbrengst min € 180 huur is een netto voordeel van ongeveer € 270 per jaar.

Opbrengst bij vijf zonnepanelen

Met vijf zonnepanelen verdien je ongeveer € 290 per jaar. Dit hebben we als volgt berekend. De vijf zonnepanelen brengen ongeveer € 440 per jaar op. Trek daar de huur van de zonnepanelen vanaf: 5 zonnepanelen x € 2,50 = € 12,50 per maand. € 12,50 x 12 maanden = € 150 per jaar. € 440 opbrengst min € 150 huur is een netto voordeel van ongeveer € 290 per jaar.

Boven-benedenwoningen

Op geschikte daken van boven-benedenwoningen leggen we in principe vier zonnepanelen per bewoner. In totaal worden er dus acht zonnepanelen geplaatst: vier voor de ene bewoner en vier voor de andere huurder. 

Soms past het niet om vier zonnepanelen per bewoner te plaatsen. We plaatsen dan drie zonnepanelen per bewoner. 

Opbrengst bij vier zonnepanelen

Met vier zonnepanelen verdien je ongeveer  € 180 per jaar. Dit hebben we als volgt berekend. De vier zonnepanelen brengen ongeveer € 300 per jaar op. Trek daar de huur van de zonnepanelen vanaf: 4 zonnepanelen x € 2,50 = € 10 per maand. € 10 x 12 maanden = € 120 per jaar. € 300 opbrengst min € 120 huur is een netto voordeel van ongeveer € 180 per jaar. 

Let op!

In bovenstaande berekeningen gaan we uit van een gemiddelde van € 0,25 per kWh (prijspeil 2021). In 2022 stegen de prijzen verder waardoor zonnepanelen nog interessanter zijn geworden. Bekijk daarom eerst nauwkeurig welk tarief jij hebt afgesproken met je energieleverancier. Dit kan sterk verschillen.

Hoeveel zonnepanelen kan ik laten plaatsen op mijn woning?

Algemeen

Dat is afhankelijk van de ligging van jouw dak. En of je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning woont. 

Eengezinswoningen

Op geschikte daken van eengezinswoningen die zijn gelegen op het oosten of westen, plaatsen we zes zonnepanelen. Is het dak geleden op het zuiden dan plaatsen we vijf zonnepanelen.

Boven-benedenwoningen

Op geschikte daken van boven-benedenwoningen plaatsen we in principe vier zonnepanelen per bewoner. In totaal worden er dus acht zonnepanelen geplaatst: vier voor de ene bewoner en vier voor de andere bewoner. In enkele gevallen past het niet om vier zonnepanelen per bewoner te plaatsen. We plaatsen dan drie zonnepanelen. 

Zie ook de flyer 'Zonnepanelen eengezinswoningen' en 'Zonnepanelen boven-benedenwoningen'.

Waarom kan ik niet meer zonnepanelen laten plaatsen op mijn dak?

Algemeen

De komende jaren investeren wij fors in het energiezuinig maken van onze woningen. Het grootste gedeelte van deze investering gaat naar isoleren. Daar kiezen we voor omdat een goed geïsoleerde woning het beste helpt bij het verlagen van de energierekening.  Een kleiner deel van onze investering gaat naar het plaatsen van zonnepanelen. Door minder zonnepanelen per woning te plaatsen, kunnen we dit bij meer woningen doen. Zo daalt de energierekening voor meer huurders.

Een andere reden om niet meer zonnepanelen te plaatsen is dat de overheid de salderingsregeling binnen een paar jaar gaat afbouwen. Om te blijven profiteren van jouw zonnepanelen, moet je vanaf dat moment zoveel mogelijk stroom direct gaan verbruiken op het moment dat de zon schijnt. In de praktijk is dit erg lastig. De meeste mensen verbruiken de meeste stroom op het moment dat de zon niet of minder schijnt (in de avond en herfst/winter). Daarom kiezen wij ervoor een kleiner aantal zonnepanelen te plaatsen. Hiermee is de kans groter dat je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken direct kunt verbruiken. 

Wat betaal ik voor het laten plaatsen van zonnepanelen via jullie?

Algemeen

Per paneel betaal je € 2,50 per maand. Dat is een vast bedrag waarover we géén huurverhoging of indexatie vragen. Je tekent hiervoor een aparte akkoordverklaring. Deze kosten hebben geen invloed op jouw huurtoeslag. De zonnepanelen zijn verzekerd via de opstalverzekering van JOOST. Hier hoef je dus zelf geen kosten voor te maken.

Mijn aanvraag voor het laten plaatsen van zonnepanelen is goedgekeurd. Hoe gaat dit nu verder?

Algemeen

Zie hiervoor de flyer's 'Zonnepanelen eengezinswoningen' en 'Zonnepanelen boven-benedenwoninge' . Hierin vind je een stap voor stap uitleg van wat er nu gaat gebeuren.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Ja dat mag, mits ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hebt van te voren toestemming nodig. Klik hier om deze Zelf Aangebachte Verandering aan te vragen. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.

Maar je kunt misschien ook gebruik maken van het aanbod van Woonstichting JOOST waarbij wij zonnepanelen op jouw eengezinswoningen of boven-benedenwoning leggen. Klik hier voor meer informatie.

Moet ik de zonnepanelen schoonmaken?

Algemeen

Het is niet nodig om je zonnepanelen jaarlijks schoon te maken. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen via JOOST, dan houdt 365zon dagelijks de opbrengst van jouw panelen in de gaten. Zien zij dat de zonnepanelen onderpresteren. dan neemt 365zon contact met je op om te beoordelen wat het probleem is. Presteren de zonnepanelen minder doordat ze vervuild zijn, dan laten wij de panelen schoonmaken.

Ik heb zonnepanelen laten plaatsen via JOOST. Ik heb een (technische) vraag. Bij wie moet ik zijn?

Algemeen

Via monitoring houdt 365zon in de gaten hoeveel stroom jouw zonnepanelen opbrengen. Wanneer dit minder is dan verwacht, dan nemen zij vanzelf contact met je op. Je hebt hier zelf dus geen omkijken naar.

Heb je alsnog een (technische) vraag over jouw zonnepanelen? Neem dan contact op met 365zon. Zij zijn op werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur bereikbaar via 040 304 60 98 of stuur een e-email: zonnepanelen@365zon.nl.

Moet ik thuis zijn als de zonnepanelen op mijn woning worden geplaatst?

Algemeen

Ja, want er moeten ook aanpassingen in de woning gedaan worden. Bijvoorbeeld het plaatsen van de omvormer en het aanpasen van de meterkast.

Moet ik zelf aan mijn energieleverancier doorgeven dat er zonnepanelen op mijn woning zijn geplaatst?

Algemeen

Ja, je kunt dit zelf doorgeven aan je energieleverancier en je voorschot bedrag verlagen.

Er zijn zonnepanelen op mijn dak gelegd. Moet ik mijn zonnepanelen zelf aanmelden bij Enexis?

Algemeen

Zijn je zonnepanelen net geplaatst? Dan hoef je dit niet zelf te doen.

Zijn je zonnepanelen een tijd terug geplaatst? Dan kan het zijn dat Enexis je een brief stuurt met het verzoek je installatie aan te melen.  Hieronder lees je hoe je dit doet.

 1. Ga naar www.energieleveren.nl.
 2. Vul jouw adresgegevens en de laatste 6 tekens van je meternummer in.
 3. Vul je contactgegevens in en bevestig je e-mailadres.
 4. Vul de gegevens van jouw zonnepanelen in.

De gegevens van je zonnepanelen:

 • AC- of uitgangsvermogen omvormer in kiloWatt (kW): 5 panelen = 1.5 kW en 6 panelen = 2 kW
 • Aantal zonnepanelen: 5 of 6 panelen
 • Vermogen per zonnepaneel in Wattpiek (Wp): 360 WP
 • Merk omvormer: Goodwe
 • Type omvormer 5 panelen = GW1500XS en 6 panelen = GW2000XS
 • Aanwezigheid elektriciteitsopslag: Niet aanwezig
 • Datum inbedrijfname: vul hier de datum in waarop de zonnepanelen geplaatst zijn. 

Hoe kan ik zien hoeveel stroom er wordt opgewekt door de zonnepanelen?

Algemeen

Dat zie je in een app op je mobiele telefoon. Hierover vertelt 365zon je meer wanneer zij de zonnepanelen plaatsen.

Waar meld ik een storing aan mijn zonnepanelen?

Algemeen

Zijn jouw zonnepalen via JOOST geplaatst door 365zon? Dan bel je naar 040 304 60 98.

Je kunt hier geen storingen melden van zonnepanelen die jouw eigendom zijn.

Plaatsen jullie ook zonnepanelen op hoogbouw?

Algemeen

Jazeker! Op verschillende appartementencomplexen liggen al zonnepanelen. De stroom die we hiermee opwekken, is bestemd voor de algemene ruimtes van deze gebouwen. Bewoners betalen daardoor minder servicekosten.

In de toekomst willen we op nog veel meer hoogbouwdaken zonnepanelen leggen. Hiervoor moeten we eerst controleren op welke daken dit mogelijk is. Totdat we dit weten, plaatsen we geen nieuwe zonnepanelen op appartementencomplexen.

Er zit een vogelnest onder mijn zonnepanelen, wat moet ik doen?

Algemeen

Vogelnesten onder zonnepanelen kunnen geen kwaad. Er zijn geen gevallen bekend waarin vogelnesten onder zonnepanelen voor onveilige situaties hebben gezorgd. Daarom voeren wij geen werkzaamheden uit om eventuele nesten te verwijderen. Wat ook meespeelt is dat het verboden is om vogelnesten tijdens het broedseizoen te verwijderen.