sociale huur

Wij bieden onze beschikbare sociale huurwoningen aan op thuispoort.nl. Op deze website vind je ook het aanbod van andere corporaties in de regio Noordoost Brabant en Gennep. Om te kunnen reageren moet je ingeschreven staan als woningzoekende bij Thuispoort. Inschrijven en verlengen is gratis..

Bekijk voor meer informatie de flyer 'Op zoek naar een huurwoning' en de veelgestelde vragen hieronder

Veel gevraagd over sociale huur

Wat is een sociale huurwoning?

Algemeen

Sociale huurwoningen zijn woningen met een begrensde huur waarvoor je meestal huurtoeslag kunt aanvragen. Doordat een sociale huurwoning aan allerlei regels moet voldoen, zijn deze meestal betaalbaar voor mensen met een lager inkomen. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie. 

Kan ik reageren op een sociale huurwoning?

Algemeen

Je kunt alleen reageren op woningen die passen bij jouw inkomensgroep. Jouw inkomen, de grootte van je huishouden en je leeftijd bepalen in welke inkomensgroep je valt en op welke woningen je kunt reageren.

Wanneer je inlogt op thuispoort.nl, zie je automatisch alleen die woningen die passen bij jouw inkomensgroep. Let op: zorg ervoor dat de gegevens over jouw inkomen (én dat van een eventuele partner) en huishoudgrootte altijd kloppen. Als blijkt bij controle dat je gegevens niet kloppen, dan kunnen we je de woning niet aanbieden.

Ik wil een sociale huurwoning huren. Kan dat?

Algemeen

Je kunt alleen reageren op woningen die passen bij jouw inkomensgroep. Jouw inkomen, de grootte van je huishouden en je leeftijd bepalen in welke inkomensgroep je valt en op welke woningen je kunt reageren. Wanneer je inlogt op thuispoort.nl, zie je automatisch alleen die woningen die passen bij jouw inkomen. De actuele wetgeving is hierbij van toepassing. De maximale huur en het maximale inkomen voor sociale huurwoningen verandert ieder jaar.

Let op: zorg ervoor dat de gegevens over jouw inkomen (én dat van een eventuele partner) en huishoudgrootte altijd kloppen. Als blijkt bij controle dat je gegevens niet kloppen, dan kunnen we je de woning niet aanbieden.

Hoe lang duurt het voordat ik een huurwoning krijg?

Algemeen

Dat is moeilijk te voorspellen. Dit hangt onder andere af van jouw inschrijfduur, in welke straat je wilt wonen of welk type woning je zoekt. Het hangt ook af van de manier waarop we de woning aanbieden. Bieden wij bijvoorbeeld de woning aan via loting dan heeft iedere kandidaat evenveel kans.

Hoe worden de sociale huurwoning op Thuispoort verdeeld?

Algemeen

De meeste wonigen op thuispoort.nl worden aangeboden via het aanbod- of lotingmodel:

  1. Aanbodmodel De woning wordt aangeboden op basis van opgebouwde inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst komt te staan. Je moet ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.
  2. Lotingmodel Je kunt met het Lotingmodel reageren zonder opgebouwde inschrijfduur. Iedereen maakt evenveel kans. Je moet ook voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Soms komt het voor dat een woning wordt aangeboden via de 'direct te huur' methode. In dat geval krijgt de eerste kandidaat die zich meldt, de woning dan aangeboden. Dit komt niet vaak voor.

Sommige woningen komen niet op Thuispoort te staan. Deze worden direct bemiddeld, bijvoorbeeld in urgente situaties.