energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A-label is het meest energiezuinig. Een woning met een G label is het minst energiezuinig.

Veel gevraagd over energielabel

Waar vind ik het energielabel van mijn woning?

Algemeen

In de informatie die je krijgt wanneer je in de woning komt wonen, vind je ook het energielabel.Heb je deze info niet meer? Vraag dan je energielabel op door een mail te sturen naar welkom@wonenbijJOOST.nl. Of bel naar 088 008 1400.

Wie bepaalt het energielabel van mijn woning?

Algemeen

De energielabels van onze woningen worden vastgesteld door een extern adviesbureau. Dit bureau heeft energieadviseurs in dienst die zijn opgeleid en gecertificeerd om energielabels op te nemen. Het energielabel is 10 jaar geldig, ongeacht of de woning in de tussentijd verbeterd wordt.

Ik wil het energielabel (en dus het energieverbruik) van mijn woning verbeteren. Hoe kan ik dit doen?

Algemeen

Dit doen wij voor jou. Bijvoorbeeld met groot onderhoud. We verbeteren het energielabel door energiebesparende aanpassingen te doen in de woning. Wie kiezen vooral voor isoleren en ventileren omdat deze maatregelen het grootste effect hebben op het energieverbruik. Ook plaatsen we steeds vaker een hybride variant voor de CV-ketel en zonnepanelen.

Wanneer is mijn woning aan de beurt?

In een plan voor meerdere jaren leggen wij vast waar en wanneer we groot onderhoud uitvoeren. Zodra jouw woning aan de beurt is, krijg je een persoonlijk bericht over de werkzaamheden. Wil je graag weten wat de planning is voor jouw woning? Stuur dan een e-mail naar welkom@wonenbijJOOST.nl.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf energie besparen door aan de slag te gaan met onze energiebesparingstips. Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat maar alle kleine beetje helpen je verbruik te verlagen. 

Vraag ook zeker energietoeslag aan als je deze nog niet hebt onvangen. Deze toeslag is er niet alleen voor mensen met een uitkering. Je kunt het geld ook krijgen als je werkt of met pensioen bent en je inkomen maximaal 120% (of in sommige gemeenten 130%) van het sociaal minimum is. In dit geval moet je de energietoeslag zelf aanvragen. 

Is er een minimale eis voor energiezuinigheid waar woningen aan horen te voldoen?

Algemeen

Alleen voor nieuwbouwwoningen is er een eis. Deze moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. Daarin staan bijvoorbeeld eisen over de energiezuinigheid, isolatie en ventilatie van woningen. Voor bestaande woningen bestaan geen eisen. Ons eigen uitgangspunt is dat onze woningen betaalbaar en comfortabel moeten zijn en blijven.

Waar wordt het energielabel voor gebruikt?

Algemeen

Wanneer een woning wisselt van huurder, zijn wij verplicht een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurder. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is.

Het energielabel is mede bepalend voor het aantal huurpunten dat jouw woning krijgt. Het huurpuntenstelsel is een systeem waarmee de kwaliteit van een huurwoning wordt uitgedrukt in een aantal punten. De maximale huurprijs is afhankelijk van deze punten. De huurpunten worden ook berekend op basis van andere zaken, zoals oppervlakte en de WOZ-waarde van de woning. Het energielabel biedt ons ook informatie waarmee we plannen kunnen maken voor het onderhoud van onze woningen.

Wat is er veranderd aan het energielabel?

Algemeen

Het energielabel is in 2008 geïntroduceerd. In de tussentijd is de rekenmethode om het energielabel vast te stellen aangepast. Hierdoor kan de woning in sommige gevallen net een andere letter (A t/m G) krijgen dan daarvoor, zonder dat er iets aan de woning is veranderd.