bewonerscommissies

Een bewonerscommissie vertegenwoordigt de huurders in een woongebouw. De commissie denkt mee over onderwerpen die gaan over het gebouw waarin je woont of de directe omgeving. Denk hierbij aan onderhoud, leefbaarheid, schoonmaak en tuinonderhoud.

Daarnaast kan een bewonerscommissie activiteiten organiseren, bijvoorbeeld een buurtfeest. Sommige bewonerscommissies sturen nieuwsbrieven aan de bewoners.

Een bewonerscommissie is er niet voor persoonlijke problemen van huurders, zoals een burenruzie.

Bekijk hier het actuele overzicht van onze bewonerscommissies

Veel gevraagd over bewonerscommissies

Wat is een bewonerscommissie?

Algemeen

Een bewonerscommissie is een groep huurders van een woongebouw waarmee wij overleggen. Zij vertegenwoordigen en komen op voor de algemene belangen van alle huurders in een woongebouw.

Wat doet een bewonerscommissie?

Algemeen

De bewonerscommissie denkt mee over onderwerpen die gaan over het woongebouw of de directe omgeving. Zoals onderhoud, leefbaarheid, schoonmaak en de tuin.

Daarnaast kan een bewonerscommissie activiteiten organiseren, bijvoorbeeld een buurtfeest. Soms verzorgt de commissie ook een nieuwsbrief.

Een bewonerscommissie is er niet voor persoonlijke vragen of problemen, zoals het doen van een reparatieverzoek of het bemiddelen of oplossen van een burenruzie.

Hoe kom ik in contact met de bewonerscommissie?

Algemeen

In de woongebouwen waar een bewonerscommissie actief is, vind je informatie op het bulletinbord in de algemene ruimte.

Ik wil een bewonerscommissie opzetten. Hoe doe ik dat?

Algemeen

Dan neem je contact op met jouw wijkconsulent van JOOST. Die vertelt je dan alles wat je moet weten. Dat doen we graag. Want bewonerscommissies zijn voor ons belangrijk. Een bewonerscommissie is een groep van drie of vier huurders. Zij behartigen de belangen van alle bewoners in het woongebouw. Het gaat daarbij niet om iemands persoonlijke problemen, maar over zaken die álle huurders aangaan. Zoals het onderhoud van de algemene ruimtes. De leefbaarheid, de schoonmaak en de gemeenschappelijke tuin. Daarover overleggen ze met de bewoners en met ons. Daarnaast kan een bewonerscommissie activiteiten organiseren, zoals een buurtfeest.

Dus wil je je actief inzetten voor je medebewoners en je woonomgeving? Dan is het opzetten van zo’n commissie helemaal geen gek idee. Wil je weten of jouw woongebouw al een bewonerscommissie heeft? Kijk dan op het publicatiebord in de hal. Daar hebben we een foto van jouw commissie opgehangen. Zo weet je precies welke buurman of buurvrouw jouw belangen behartigt.

Klik hier voor de contactgegevens van jouw wijkconsulent.

Waar moet een bewonerscommissie aan voldoen?

Algemeen

Er zijn enkele voorwaarden:

  • Het woongebouw bestaat uit minimaal 25 woningen.
  • De leden van de bewonerscommissie hebben een huurovereenkomst met ons.
  • Alle medebewoners vinden het goed dat de bewonerscommissie spreekt namens hen.

Hoe vaak overlegt een bewonerscommissie met bewoners?

Algemeen

Minimaal één keer per jaar overleggen zij met alle bewoners. Hiervoor ontvang je een uitnodiging van de bewonerscommissie.

Hoe vaak overlegt een bewonerscommissie met JOOST?

Algemeen

Regelmatig. Hoe vaak precies hangt af van de onderwerpen en de behoefte van de bewonerscommissie en JOOST.