Tips om energie te besparen

Nu de energieprijzen enorm gestegen zijn wil iedereen energie besparen. Een goed geïsoleerde woning helpt bij het het verlagen van de energierekening. Daarom zetten we alles op alles om onze woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden, zo snel als mogelijk aan te pakken. Maar ook jij kunt in actie komen!

Bespaar je de energie, kom zelf in actie!

Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat je door het toepassen van energiebesparingstips echt kunt besparen op je energierekening? Hieronder vind je 20 tips waarmee je direct aan de slag kan om je energieverbruik te verlangen. Spreek je niet zo goed Nederlands? Of wil je meer weten over energie besparen? Kijk dan ook eens op energie.steffie.nl. Op deze website wordt in meerdere talen uitgelegd hoe je energie kunt besparen. 

Grote besparingen

Alle beetjes helpen

Handige extra tips

Veel gevraagd over tips om energie te besparen

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Ja dat mag, mits ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hebt van te voren toestemming nodig. Klik hier om deze Zelf Aangebachte Verandering aan te vragen. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen, kun je aan de slag.

Maar je kunt misschien ook gebruik maken van het aanbod van Woonstichting JOOST waarbij wij zonnepanelen op jouw eengezinswoningen of boven-benedenwoning leggen. Klik hier voor meer informatie.

Kunnen jullie zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

Woon je in een eengezinswoning of boven-benedenwoning? Dan kun je - indien jouw woning geschikt is - gebruik maken van ons aanbod voor zonnepanelen. Voor boven-benedenwoningen geldt dat we alleen zonnepanelen plaatsen wanneer beide bewoners - van zowel de boven- als benedenwoning - mee willen doen.

Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening. Wij betalen het plaatsen van de zonnepanelen. Als huurder betaal je hiervoor een vast bedrag per maand waarover we geen huurverhoging of indexatie vragen. 

Nadat we jouw aanvraag hebben ontvangen, beoordelen we of jouw woning geschikt is. Als dat het geval is krijg je van ons een aanbieding voor het plaatsen van zonnepanelen.

Klik hier om je interesse in ons aanbod voor zonnepanelen door te geven. 

Meer informatie over ons aanbod vind je in de "flyer zonnepanelen eengezinswoningen" of "flyer zonnepanelen boven-benedenwoningen". Bekijk ook de veel gestelde vragen hieronder.

Ik wil overstappen op elektrisch koken. Kan dat?

Algemeen

Elektrisch koken is een stuk beter voor het klimaat dan koken op gas. Maar er zijn meer voordelen. Elektrisch koken is veiliger want er is geen vuur. En een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis is makkelijker schoon te maken. Elektrisch koken is nog wel iets duur dan koken op gas. Dit scheelt met de huidige prijzen ongeveer € 2 per maand.

Gebruik je gas alleen om op te koken en dus niet om je woning te verwarmen? Dan is overstappen op elektrisch koken wel goedkoper. 

Wil je overstappen? Stuur dan jouw aanvraag naar klantenservice@wonenbijJOOST.nl. Wij beoordelen vervolgens of dit mogelijk is in jouw woning.

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet verrast wordt met een hoge energierekening?

Algemeen

Zorg ervoor dat je voorschotbedrag past bij jouw gebruik. Dan word je niet verrast met een hoge eindafrekening. Weet je niet hoeveel je verbruikt? Veel energieleveranciers bieden een gratis app waarmee je inzicht krijgt in jouw verbruikt. We raden je aan deze app te installeren op je telefoon. 

Maar je kunt meer doen. Ga aan de slag met energiebesparingstips. Hiermee kun je echt energie en dus geld besparen. Bekijk hier al onze tips. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de gemeente. Klik hier voor meer informatie

Mag ik een slimme meter laten plaatsen in mijn woning?

Algemeen

Ja, je hebt daarvoor geen toestemming nodig. Houdt hierbij rekening met eventuele kosten van Enexis die voor je eigen rekening zijn.

Ik heb hulp nodig bij het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of andere energiebesparende producten. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Heb je energietoeslag ontvangen?

Dan krijg je vanzelf een brief van de gemeente met een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. In de gemeenten Boxtel en Sint Michielsgestel heet deze hulp Energiehulp. In de gemeente Den Bosch heet dit het Bossche Bespaarteam en in Bernheze de Klusbus.

We raden je aan gebruik te maken van deze hulp. Met tochtstrips, radiatorfolie en andere besparende producten verlaag je direct je energieverbruik. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Ontvang je geen energietoeslag maar woon je in een woning van ons met energielabel D, E, F of G?

Afhankelijk van jouw woonplaats hebben we je aangemeld bij Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Je ontvangt een brief van de gemeente met daarin een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. We raden je aan hier gebruik van te maken. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente. Heb je nog geen brief ontvangen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400.

Ontvang je geen energietoeslag en woon je in een woning met energielabel A, B of C?

Helaas kom je niet in aanmerking voor hulp van Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Wellicht dat een handige buurman of familielid je kan helpen. Je kunt ook energie besparen door aan de slag te gaan met onze energiebesparingstips. Deze vind je hier. 

Heb je financiële zorgen door de gestegen prijzen? Neem dan zeker contact met ons op via 088 008 1400. Dan bekijken we samen hoe we je kunnen helpen. 

Wat is een goed alternatief voor verwarmen op gas?

Algemeen

Iedereen zoekt naar goedkope alternatieven voor gas en elektriciteit. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid of levensgevaarlijk! 

> Klik hier voor een overzicht van alternatieven die we aan- en afraden

Wat is het verschil tussen een vast, variabel en dynamisch energiecontract?

Algemeen

  1. Vast energiecontract - voor zekerheidszoekers
    Bij een vast contract staat het tarief dat je elke maand betaalt vast. Een vast energiecontract sluit je meestal af voor 1 of 3 jaar. Dat is handig want zo weet je zeker dat jouw tarief niet stijgt tijdens de looptijd van jouw contract. Het nadeel van een vast contract is dat je niet profiteert wanneer de energieprijzen dalen. Ook dan blijft jouw tarief hetzelfde. Over het algemeen is een vast energiecontract goedkoper dan een variabel of dynamisch contract. Houd er rekening mee dat je een boete betaalt wanneer je je vaste contract tussentijds opzegt.
  2. Variabel energiecontract - voor gokkers
    Bij een variabel energiecontract spreek je een prijs af die kan veranderen. Dit kan per maand, per kwartaal of per half jaar zijn. Gaan de energieprijzen omlaag? Dan betaal je de volgende periode minder. Stijgen de energieprijzen? Dan betaal je de volgende periode meer. Je weet vooraf dus niet precies hoeveel je moet betalen. Bij een variabel contract kun je overstappen wanneer je wil. Verwacht je dat de prijzen gaan stijgen? Dan kun je dus overstappen, bijvoorbeeld naar een vast contract.
  3. Dynamisch energiecontract - voor beleggers
    Bij een dynamisch energiecontract verandert de prijs continu. Voor stroom per uur, voor gas per dag. Het werkt met slimme technologie die de energieprijzen volgt, zodat je stroom en gas kunt gebruiken wanneer het goedkoper is. Deze contracten zijn nieuw en worden verkocht als goedkope optie. Maar dat is alleen het geval wanneer je goed plant en bereid bent je energieverbruik aan te passen op de prijzen. Dat is een hele puzzel. Houd er rekening mee dat de energieprijzen op populaire momenten vaak hoger zijn.

Welk type energiecontract moet ik kiezen?

Algemeen

Energieprijzen zijn nauwelijks te voorspellen dus kijk vooral naar wat je fijn vindt en wat past bij jouw huishouden. Als je geen verrassingen wilt en het liefst elke maand hetzelfde betaalt, is een vast contract handig. Wil je flexibel zijn, kies dan voor een variabel of dynamisch contract. Zowel met een variabel en dynamisch contract kun je profiteren van lage energieprijzen. Maar je betaalt ook meer wanneer de energieprijzen hoog zijn. Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven continu. Om te profiteren moet je je energieverbruik goed plannen en bereid zijn je gedrag aan te passen op de prijzen. Dat is een hele puzzel.

We raden je aan een energievergelijker – bijvoorbeeld gaslicht.com - te gebruiken om te checken waar je de beste deal kunt afsluiten. Doe dit aan het eind van de looptijd van je vaste contract. Bij een variabel of dynamisch contract is het advies dit regelmatig te checken.

Is een dynamisch energiecontract handig met zonnepanelen?

Algemeen

Dynamische energiecontracten zijn op dit moment minder geschikt wanneer je zonnepanelen hebt. Op een zonnige dag wordt er landelijk veel elektriciteit opgewekt. Gebruik je deze stroom niet direct als bewoner, dan lever je deze opgewekte stroom terug aan het net. De marktprijs is op dat moment laag of zelfs negatief. Dat betekent dat je (bijna) niets krijgt voor je zelf opgewekte stroom . Soms moet je zelfs betalen om terug te leveren.