Zorgen over de gestegen (energie)kosten

Iedereen merkt het: veel dingen zijn een stuk duurder geworden. Zo is de energierekening hoger en ook boodschappen zijn duurder.  We begrijpen dat je je daar zorgen over maakt. Helaas kunnen wij deze prijzen niet verlagen. We kunnen je wel ondersteunen en adviseren. Op deze pagina lees je meer over wat JOOST doet, waar je terecht kunt voor (financiële) hulp en hoe je energie kunt besparen. Kijk ook eens naar de veel gestelde vragen onderaan deze pagina.

Laat geen geld meer liggen: doe de 'potjes-check'

Er zijn in Nederland veel verschillende toeslagen en regelingen. En door de hoge energieprijzen zijn dat er nog meer geworden. We kunnen ons voorstellen dat je niet goed weet op welke toeslagen en regelingen jij recht hebt. Met de "potjes-check" van Geldfit kom je hier snel en gemakkelijk achter. Zo laat jij geen geld meer liggen. 

> Klik hier voor de 'potjes-check' van Gelfit

Heb je betalingsproblemen? Blijf er niet mee rondlopen.

Door de gestegen prijzen hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is niets om je voor te schamen, dit kan iedereen overkomen. Het is belangrijk om hulp te vragen zodat je weer grip op je geld krijgt. Voor gratis hulp en advies bij geldzorgen kun je terecht bij je gemeente: 

Heb je moeite met het betalen van de huur?

Wij denken graag met je mee. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Een e-mail sturen kan ook: huurincasso@wonenbijJOOST.nl .

Bespaar je de energie, kom zelf in actie!

Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat je door het toepassen van energiebesparingstips echt kunt besparen op je energierekening? Wij hebben een overzicht gemaakt van tips waarmee jij direct aan de slag kan. 

> Bekijk hier de energiebesparingstips

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de gemeente. 

Door met het energiezuinig maken van onze woningen

Iets meer dan driekwart van onze woningen heeft al een groen energielabel. Dat wil zeggen energielabel A, B of C. Samen met onze partners zetten we alles op alles om zo snel als mogelijk aan de slag te gaan bij de woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden. Helaas kunnen we deze niet allemaal tegelijk aanpakken. Hiervoor hebben we tijd nodig. Zodra jouw woning aan de beurt is, ontvang je van ons bericht.

Daarnaast gaan we door met het plaatsen van LED lampen in de algemene ruimtes. En we plaatsen de komende jaren zonnepanelen op onze hoogbouw. Hiermee verlagen we de servicekosten in hoogbouwcomplexen. Dat scheelt jou dus weer in de portemonnee.

Let een beetje extra op elkaar

We roepen op om oog te hebben voor je buren. Het zijn onrustige tijden waarin veel mensen zich zorgen maken. Laten we daarom een goede buurman zijn voor elkaar. 

Veel gevraagd over de gestegen (energie)kosten

Is het nodig om in de winter te ventileren?

Algemeen

Het klinkt tegenstrijdig: ventileren terwijl het buiten koud is. Ventileren zorgt er inderdaad voor dat warme lucht naar buiten verdwijnt. Dat lijkt zonde, zeker nu de energie zoveel kost. Toch is het belangrijk om te blijven ventileren.

Juist in de winter zijn we veel binnen. Bewoners, huisdieren en planten zorgen voor vocht in huis. De lucht wordt ook vervuild door bijvoorbeeld te koken of kaarjes aan te steken. Ventileren zorgt ervoor dat deze vochtige, vervuilde lucht wordt afgevoerd. Schone, droge lucht komt je woning binnnen. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Goed ventileren is dus goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. 

> Meer informatie vind je op de website van de GGD.

Ook belangrijk: blijf verwarmen

Schimmel groeien gemakkelijker in vochtige én koude woningen. Zorg er daarom voor dat je huis niet te koud is. 's Nachts of wanneer er niemand thuis is, kan de verwarming op 15 graden. Overdag op minimaal 18 graden. Lukt jou dit niet vanwege de hoge energie prijzen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400

Wanneer wordt mijn woning geïsoleerd?

Algemeen

Een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Daarom gaan wij door met het energiezuinig maken van onze woningen. Samen met onze partners zetten we alles op alles om dit versneld te doen. Helaas kunnen we niet alle woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden tegelijk aanpakken. Hiervoor hebben we tijd nodig. Zodra jouw woning aan de beurt is, ontvang je van ons bericht

Mijn woning wordt niet meteen door jullie geïsoleerd. Wat kunnen jullie wel doen?

Algemeen

Tips om energie te besparen

Een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Maar door tips om energie te besparen toe te passen, kun je ook een boel energie - en dus geld - besparen. Wij helpen jou op weg met goede tips waar jij als huurder direct aan de slag kan.

> Bekijk hier de energiebesparingstips.

Betaalbare huur

We doen er alles aan om huren betaalbaar te houden. Toch ontkomen we niet aan een minimale huurverhoging. Dat is voor het merendeel van alle huurders dit jaar 2,6%. Dat is nodig om de kunnen blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw. Alleen huurders met een hoog inkomen, krijgen dit jaar meer huurverhoging. Dat is afhankelijk van huishoudgrootte en inkomen. Een groep huurders krijgt dit jaar huurbevriezing en een andere groep huurders krijgt zelfs huurverlaging. In het schema huurverhoging 2023 zie je wat voor jou van toepassing is. 

Geldzorgen? We denken graag met je mee!

Kun je de huur niet betalen? Neem dan contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Of stuur een e-mail naar huurincasso@wonenbijJOOST.nl. Samen gaan we op zoek naar een oplossing. 

Wat kan ik zelf doen om kosten te besparen?

Algemeen

Energie besparen

Het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar wist je dat je door het toepassen van energiebesparingstips echt kunt besparen op je energierekening? Wij hebben een overzicht gemaakt met tips waarmee jij als huurder direct aan de slag kan.

> Bekijk hier de energiebesparingstips 

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de gemeente. Klik hier voor meer informatie

Laat geen geld meer liggen: doe de 'potjes-check'

Er zijn in Nederland veel verschillende toeslagen en regelingen. En door de hoge energieprijzen zijn dat er nog meer geworden. We kunnen ons voorstellen dat je niet goed weet op welke toeslagen en regelingen jij recht hebt. Met de "potjes-check" van Geldfit kom je hier snel en gemakkelijk achter.

> Klik hier voor de 'potjes-check' van Geldfit

Wat kan ik zelf doen zodat ik niet verrast wordt met een hoge energierekening?

Algemeen

Zorg ervoor dat je voorschotbedrag past bij jouw gebruik. Dan word je niet verrast met een hoge eindafrekening. Weet je niet hoeveel je verbruikt? Veel energieleveranciers bieden een gratis app waarmee je inzicht krijgt in jouw verbruikt. We raden je aan deze app te installeren op je telefoon. 

Maar je kunt meer doen. Ga aan de slag met energiebesparingstips. Hiermee kun je echt energie en dus geld besparen. Bekijk hier al onze tips. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het besparen van energie? Misschien kom je in aanmerking voor hulp vanuit de gemeente. Klik hier voor meer informatie

Ik wil overstappen op elektrisch koken. Kan dat?

Algemeen

Elektrisch koken is een stuk beter voor het klimaat dan koken op gas. Maar er zijn meer voordelen. Elektrisch koken is veiliger want er is geen vuur. En een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis is makkelijker schoon te maken. Elektrisch koken is nog wel iets duur dan koken op gas. Dit scheelt met de huidige prijzen ongeveer € 2 per maand.

Gebruik je gas alleen om op te koken en dus niet om je woning te verwarmen? Dan is overstappen op elektrisch koken wel goedkoper. 

Wil je overstappen? Stuur dan jouw aanvraag naar klantenservice@wonenbijJOOST.nl. Wij beoordelen vervolgens of dit mogelijk is in jouw woning.

Ik heb betalingsproblemen door de stijgende prijzen. Wat kan ik doen?

Algemeen

Door de gestegen prijzen hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is niets om je voor te schamen, dit kan iedereen overkomen. Het is belangrijk om hulp te vragen zodat je weer grip op je geld krijgt. Voor gratis hulp en advies bij geldzorgen kun je terecht bij je gemeente: 

Heb je moeite met het betalen van de huur?

Wij denken graag met je mee. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Huurincasso via 088 008 1400. Een e-mail sturen kan ook: huurincasso@wonenbijJOOST.nl .

Check op welke potjes je recht hebt

Er zijn in Nederland veel verschillende toeslagen en regelingen. Op de website van Geldfit kun je de "potjes-check" doen. Hiermee krijg je snel en gemakkelijk een overzicht van de toeslagen en regelingen waar jij recht op hebt.

> Klik hier om de "potjes-check" te doen.

Wat doet de overheid aan de stijgende (energie)prijzen?

Algemeen

We zijn blij met de maatregelen die de overheid heeft getroffen om direct iets te doen aan de gestegen energieprijzen. Zo is de energiebelasting tijdelijk verlaagd en geldt sinds 1 januari 2023  het prijsplafond voor gas en elektra. Dit voorjaar werd bekend dat ook bewoners met collectieve elektra en/of gas, tegemoetkoming krijgen. Deze regeling heet ‘Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting’ (TTB).

Ook gemeentes hebben geld gekregen om hun inwoners te helpen. Met dit geld plaatsen zij energiebesparende producten bij inwoners met een klein inkomen en/of slecht geïsoleerde woning.

Laat geen geld meer liggen: doe de 'potjes-check'

We kunnen ons voorstellen dat je door alle verschillende toeslagen en regelingen niet goed weet waar jij recht op hebt. Om hier snel en gemakkelijk achter te komen, doe je de 'potjes-check' van Geldfit. Zo laat jij geen geld meer liggen. 

> Klik hier voor de 'potjes-check' van Geldfit

Energietoeslag 2023

In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. De uitkering hiervan verloopt via de gemeenten. Heb je in 2022 de energietoeslag ontvangen? Dan krijg vanzelf bericht.

Ontving je geen energietoeslag in 2022 maar wil je dit wel aanvragen voor 2023? Houd dan de website van jouw gemeente in de gaten. Naar verwachting kun je halverwege 2023 energietoeslag aanvragen. 

Wat doet JOOST aan de gestegen (energie)prijzen?

Algemeen

Invloed op de gestegen (energie)prijzen hebben we niet. Maar een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening. Daarom gaan wij door met het energiezuinig maken van onze woningen.

Door met het energiezuinig maken van onze woningen

Iets meer dan driekwart van onze woningen heeft al een groen energielabel. Dat wil zeggen energielabel A, B of C. Samen met onze partners zetten we alles op alles om zo snel als mogelijk aan de slag te gaan bij de woningen die nog (beter) geïsoleerd moeten worden. Helaas kunnen we deze niet allemaal tegelijk aanpakken. Hiervoor hebben we tijd nodig. Zodra jouw woning aan de beurt is, ontvang je van ons bericht.

Daarnaast gaan we door met het plaatsen van LED lampen in de algemene ruimtes. En we plaatsen de komende jaren zonnepanelen op onze hoogbouw. Hiermee verlagen we de servicekosten in hoogbouwcomplexen. Dat scheelt jou dus weer in de portemonnee.

Betaalbare huren

We doen er alles aan om huren betaalbaar te houden. Toch ontkomen we niet aan een minimale huurverhoging. Dat is voor het merendeel van alle huurders dit jaar 2,6%. Dat is nodig om te kunnen blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw. Alleen huurders met een hoog inkomen, krijgen dit jaar meer huurverhoging. Dat is afhankelijk van huishoudgrootte en inkomen. Een groep huurders krijgt dit jaar huurbevriezing. Een andere groep huurders krijgt zelfs huurverlaging. In het schema huurverhoging 2023 zie je wat voor jou van toepassing is. 

Wat is een prijsplafond voor energie?

Algemeen

Sinds 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond op energie. Dat is een maximumtarief voor gas en stroom tot een bepaalde verbruiksgrens voor huishoudens met een eigen aansluiting. Voor huishoudens die samen met anderen één aanslutiing hebben, een blokaansluiting, is er een andere regeling: Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB). Klik hier voor informatie over de TTB

Hoe werkt het prijsplafond?

In 2023 betaal je € 0,40 per kWh tot aan een totaalverbruik van 2900 kWh stroom. Voor gas betaal je € 1,45 per m³ tot aan een jaarlijks verbruik van 1200 m³. Voor al het verbruik boven de grens, betaal je de marktprijs. De meeste huishoudens krijgen hierdoor korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Je hoeft niets te doen om deze korting te krijgen. 

In mijn contract staat een lager tarief.

Is het tarief in het contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit het contract. Niemand is dus duurder uit. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

De afrekening

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening.

In de winter wordt er meer energie gebruikt dan in de zomer. Daar is bij deze verdeling rekening mee gehouden.

Besparen blijft belangrijk

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn voor de meeste mensen nog altijd hoger dan ze waren. Het blijft dus belangrijk om energie te besparen. Weet jij of jouw verbruik onder verbruiksplafond blijft? Klik hier voor tips over hoe je energie kunt besparen. 

Ik heb een blokaansluiting. Kom in ik aanmerking voor de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting?

Algemeen

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie. Hierdoor krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Bewoners van woningen die gezamenlijk één warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben kunnen geen gebruik maken van het prijsplafond. Om ook hen te compenseren is er de regeling: ‘Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluiting’ (TTB). Klik hier voor informatie over de TTB en wat dit betekent voor huurders van JOOST. 

Ik heb hulp nodig bij het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of andere energiebesparende producten. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Heb je energietoeslag ontvangen?

Dan krijg je vanzelf een brief van de gemeente met een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. In de gemeenten Boxtel en Sint Michielsgestel heet deze hulp Energiehulp. In de gemeente Den Bosch heet dit het Bossche Bespaarteam en in Bernheze de Klusbus.

We raden je aan gebruik te maken van deze hulp. Met tochtstrips, radiatorfolie en andere besparende producten verlaag je direct je energieverbruik. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente.

Ontvang je geen energietoeslag maar woon je in een woning van ons met energielabel D, E, F of G?

Afhankelijk van jouw woonplaats hebben we je aangemeld bij Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Je ontvangt een brief van de gemeente met daarin een aanbod voor het gratis laten plaatsen van energiebesparende producten. We raden je aan hier gebruik van te maken. Heb je de brief van de gemeente niet meer? Neem dan contact op met jouw gemeente. Heb je nog geen brief ontvangen? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400.

Ontvang je geen energietoeslag en woon je in een woning met energielabel A, B of C?

Helaas kom je niet in aanmerking voor hulp van Energiehulp, het Bossche Bespaarteam of de Klusbus. Wellicht dat een handige buurman of familielid je kan helpen. Je kunt ook energie besparen door aan de slag te gaan met onze energiebesparingstips. Deze vind je hier. 

Heb je financiële zorgen door de gestegen prijzen? Neem dan zeker contact met ons op via 088 008 1400. Dan bekijken we samen hoe we je kunnen helpen. 

Wat is een goed alternatief voor verwarmen op gas?

Algemeen

Iedereen zoekt naar goedkope alternatieven voor gas en elektriciteit. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid of levensgevaarlijk! 

> Klik hier voor een overzicht van alternatieven die we aan- en afraden