Alternatieven voor verwarmen

Dit kun je beter niet doen

Iedereen zoekt naar goedkope alternatieven voor gas en elektriciteit. Soms levert dat creatieve oplossingen op. Maar niet elk idee is even verstandig. Sommige ideeën zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid of levensgevaarlijk! Daarom adviseren we om dit vooral niet te doen:

1. Bloempotkachel op petroleumstel gebruiken

Inmiddels is het een trend: het huis verwarmen met kaarsen of een bloempotkachel. Dat lijkt gezellig maar is niet zo effectief en slecht voor je gezondheid. Want er komt dan heel veel fijnstof vrij. Veel meer zelfs dan bij een drukke snelweg. Bovendien is er gevaar op brand en koolmonoxide.

Petroleumkachels zijn niet bedoeld voor gebruik in huis. Ze zijn brandgevaarlijk en omdat ze niet op een schoorsteen zijn aangesloten, veroorzaken ze ongezonde lucht. Ook is de kans op koolmonoxidevergiftiging vrij groot.

2. Oude rookkanalen (open verbrandingstoestellen) weer in gebruik nemen

Het gebruik van open verbrandingstoestellen kan levensgevaarlijk zijn vanwege de kans op koolmonoxidevergiftiging. Wij maken dan ook géén rookkanalen weer open om op hout te kunnen stoken.

3. Verwarming helemaal uitzetten of gas laten afsluiten

Ook het uitzetten van de verwarming is slecht voor je gezondheid. Niet stoken en niet ventileren zorgt voor vocht in de woning, waardoor schimmels kunnen ontstaan. Die kunnen vervolgens op houten meubels, vloeren, kozijnen en muren gaan zitten. In het ergste geval kunnen reumatische of astmatische klachten ontstaan of erger worden.

Zet je verwarming daarom nooit onder de 15 graden. En blijf goed ventileren! Dat lijkt tegenstrijdig omdat er dan warme lucht uit de woning gaat, maar door ventileren blijft de lucht binnen droog. En die droge lucht is makkelijker warm te krijgen. Uiteindelijk bespaart het dus energie.

Wat kan wel: elektrische kachel aanschaffen

Denk je erover om een elektrische kachel te kopen? Elektrisch verwarmen is goedkoper wanneer je een kleine ruimte een korte tijd wil verwarmen. Ga er dus niet de hele dag je hele woning mee verwarmen. Dan ben je aan het eind van de streep juist meer geld kwijt.

Er zijn drie soorten elektrische kachels: infraroodkachels, radiatorkachels en ventilatorkachels. Infrarood is de meest zuinige van de drie, omdat je direct jezelf ermee opwarmt en niet de hele ruimte verwarmt. Met een radiatorkachel en ventilatorkachel verwarm je de hele ruimte. Als die ruimte klein is, kan dat een oplossing zijn, maar ventilatorkachels zijn wel brandgevaarlijker dan radiatorkachels of infraroodpanelen.

Heb je al een airco? En kan deze ook verwarmen? Dan kun je deze ook gebruiken om elektrisch te verwarmen. Deze werkt hetzelfde als een ventilatorkachel, maar is zuiniger en niet brandgevaarlijk.

Let op: houd rekening met het prijsplafond

Ga je elektrisch verwarmen en kom je daarmee boven het prijsplafond voor elektra uit? Heb je nog ruimte in je prijsplafond voor gas? Dan is het slimmer om te verwarmen via de centrale verwarming.